Doe het zelf
Deze podcasts over onderwijs moet je horen
‘Elke job heeft zijn shitsandwich. Wat is jouw broodje stront?’ Podcasts raken op een luchtige manier levensvragen aan, doen je over je eigen ervaringen nadenken of schotelen je een beklijvend verhaal voor.
De Klasse-redactie koos voor jou een paar straffe podcasts over onderwijs uit.
Als je je afvraagt waarom je eigenlijk leraar bent
Van werk veranderen of je werk veranderen?, uit de podcastreeks ‘Bruto Nationaal Geluk’
Wanneer ben je gelukkig in je job? En waarom blijven sommige mensen plakken aan een job die ze niet graag doen? In deze aflevering vertelt directeur Lies hoe ze de kans kreeg om een nieuwe school uit te bouwen. Maar voor ze ‘Lies-directrice’ werd, stelde ze ‘huwelijksvoorwaarden’ op voor de selectiecommissie.
100 redenen om leraar te worden, uit de podcastreeks ‘Buiten de Krijtlijnen’
Het cliché dat je les gaat geven omdat je als kind opkeek naar een bevlogen leraar, klopt niet altijd. Dat leerde VRT-journaliste Brigitte Vermeersch uit gesprekken met leraren. Wat triggert gedreven leraren om in het vak te blijven en waarom zit de job vandaag vaak in het defensief? Podcasthost Rinke Vanhoeck gaat erover in gesprek met Vermeersch en lerarenopleider Greet Decin.
Touché, met docent en dichter Stijn De Paepe
Een man met een groot onderwijshart die ons te vroeg ontviel dit jaar. Op 1:00:00 vertelt hij waarom goed geschoolde, degelijke en empathische kleuterleraren van onschatbare waarde zijn en pleit hij voor prentenboeken, poëzie, poppenspel en toneel in de kleuterklas.
Een detective of liever human interest bij de cocktail?
Sør, van Marjolijn Van Heemstra, in samenwerking met uitgeverij Das Mag
‘Je moet altijd oog hebben voor andermans perspectief.’ Dat zinnetje herinnert theatermaakster Marjolijn Van Heemstra zich uit de geschiedenisles van Ronald Sørensen. Later werd hij politicus bij de Partij voor de Vrijheid en nu bij het rechtse Forum voor Democratie. Hoe kunnen de invoelende Sør en de harde politicus Sørensen dezelfde persoon zijn? En waarom hebben Marjolein en Sør zulke verschillende herinneringen aan die jaren op de middelbare school?
The Trojan Horse affair, te beluisteren via de verschillende podcastplatformen
Een mysterieuze brief waarschuwt voor een complot van moslimextremisten om Britse scholen te infiltreren. De brief blijkt een hoax. Toch houdt hij Engeland maandenlang in de ban en leidt hij tot het massale ontslagen van onderwijspersoneel. Podcastmaker Brian Reed (S-Town, Serial) gaat met Hamza Syed op zoek naar de auteur van de brief. Hun zoektocht leidt hen tot de hoogste regionen van de macht.
Que sont-ils devenus?, Arte Radio
Je Frans opvijzelen in de vakantie? Radiomaakster Delphine Saltel zoekt 4 oud-leerlingen op, die ze 12 jaar eerder les gaf. Een moeilijke klas in de banlieue. Ze interviewt de lastpak van de klas die een succesvol leven uitbouwde en de volger die in de gevangenis belandde. Laat je raken door haar ontroering én schuldgevoel omdat ze deze jongeren liet staan voor een andere job.
Harper High School, uit de podcastreeks ‘This American Life’
Een oudere aflevering die helaas brandend actueel blijft. Redacteurs van de straffe verhalenreeks This American Life brachten 5 maanden door op Harper High School. 29 leerlingen en oud-leerlingen waren dat jaar slachtoffer van wapengeweld. Hoe de school en leerlingen slingeren tussen begrafenissen en eindejaarsbals, hoor je in 2 beklijvende delen.
Zo blijven jij en je leerlingen straks een heel schooljaar gemotiveerd
Operatie geslaagd, Onderwijscentrum Gent
669 leerlingen verlaten het Gentse onderwijs zonder diploma of kwalificatie. In deze podcastreeks vertellen leraren, brugfiguren, zorgcoördinatoren en directeurs hoe ze jongeren terug ‘goesting’ doen krijgen in onderwijs, maar ook hoe ze laatkomers en spijbelaars strikt opvolgen en op preventief huisbezoek gaan.
Natalie, leerlingenbegeleider Don Bosco Groenveld, Leuven Restorative City ism Megafoon vzw
Nathalie, leerlingenbegeleider van Don Bosco Groeneveld verving straffen door de Life Space Crisis Intervention-methodiek (LSCI) en een vluchtheuvellokaal. In deze aflevering uit een reeks rond conflict en herstel, vertelt ze hoe leraren en leerlingen samen achterliggende redenen zoeken van gedrag en emoties leren reguleren.
A podcast a day keeps the doctor away, Scholengroep Dender
Met deze podcastreeks rond veerkracht leer je weerstand binnen je team aanpakken met deep democracy, breng je nieuwe autoriteit in de praktijk en haal je spanning uit communicatie. Veel tips voor en door leraren en directeurs, met als bonus een meditatiesessie.
Podcast ‘Cultureel Bewustzijn’, Cultuurkuur
Hoe dans je een boek, hoe vergelijk je je school met een fabel, hoe maak je toneel met kwetsbare jongeren? Luister naar de analyses van experten over kunst en cultuur op school en ontdek boeiende praktijkvoorbeelden.
Nog even die IT- kennis refreshen
De Kennisnet podcast
Hoe wapen je je als school tegen cyberaanvallen en hoe ga je wijs om met artificiële intelligentie in adaptieve leeraps? Kan je onderwijskwaliteit verbeteren met behulp van ICT en technologie? Kennisnet podcast ontrafelt deze en nog veel meer vragen, met lectoren onderwijsinnovatie, onderzoekers en een ethische hacker.
Zelf een podcast maken?
Medialab Quindo laat kwetsbare jongeren in Kortrijkse scholen en daarbuiten experimenteren met podcast en radio. Leerlingen vertelden hun vluchtverhaal, maar versloegen ook een ‘valse voetbalmatch’. Ze namen zelfs muziek en jingles op voor hun podcast.
Jeroen Schouppe, leraar geschiedenis CLIL in SPI Herzele, maakte podcasts bij zijn cursus als ondersteuning bij de Engelstalige lessen. Daarin pinpoint hij de leerstof nog eens zodat zijn leerlingen gericht kunnen studeren.
De smaak helemaal te pakken?
Snuister-luister hier verder of doe lesideeën op:
- Journalist Luc Haekens legt zijn oor te luisteren bij de studiemeesteres op een school. Ook na 20 jaar, blijft dit een moker van een reportage.
- Pedagoog en grondlegger van de kinderparticipatie, Janusz Korczak begeleidde wezen in het getto van Warschau tijdens WOII. Pedagoog Joop Berding en expert digitale geletterdheid Remco Pijpers leggen de link tussen Korczaks aanpak en het begeleiden van leerlingen in de huidige digitale samenleving.
- Cabaretier Sander Vanopzeeland zat vroeger in een erg vervelende klas. 10 jaar nadat hij afstudeerde, komt hij zijn blinde muzieklerares tegen op straat. Hij moet iets goedmaken.
- Nice White Parents ontrafelt de jarenlange geschiedenis van segregatie en ongelijkheid in het Amerikaanse schoolsysteem. De focus op 1 middenschool in New York maakt er een verhaal van vlees en bloed van.
- In de Grote Vriendelijke Podcast delen de makers hun enthousiasme voor kinderboeken met ouders, leraren, kinderen en alle andere liefhebbers.
- In Interne Keuken komen komen elke week 4 bevlogen specialisten vertellen over hun boek of documentaire. Immer toegankelijk, nooit belerend en een schat aan verhalen voor elke leraar.
- Elke dag vat de VRT in Krantencommentaren de edito’s van alle grote Vlaamse kranten samen in 5 minuten. Handig om meteen mee te zijn!
- Cautionary Tales is een voorbeeld van straffe storytelling en hoe dat van een simpel ongeluk een wervelend verhaal kan maken.
- Er zijn ontelbare rages en meningen. Maar er is ook wetenschap. Het team factcheckers van Science Vs vertelt je de ene week of probiotica echt werken, de andere week zoeken ze uit welk mondmasker het beste beschermt tegen COVID-19.
- Dromen over grote thema’s met bevlogen mensen. Dat is waarmee Zwijgen is geen optie je oren verwent.
Log in om te bewaren
Tinne Deboes
6 juli 2022Nog een extra tip: 'Three Miles' van This American Life'. Over 2 scholen in New York die slechts 3 mijl (5km) uit elkaar liggen, maar niet meer konden verschillen. Een programma wil de leerlingen met elkaar in contact brengen. Of dat altijd goed uitdraait? Luisteren! >> https://www.thisamericanlife.org/550/three-miles
Joyce van den Bogaard
14 juli 2022Mag ik u (de lezer en de redactie) nog wijzen op de onderwijspodcasts van Stichting Nivoz: https://nivoz.nl/podcast/
Inmiddels 59 podcasts waarin mensen uit het onderwijsveld zelf aan het woord komen. Over bijvoorbeeld de rechten van het kind, de maatschappij binnen school, spiritualiteit in het onderwijs, wereldburgerschap, het onderwijssysteem of Gert Biesta in de praktijk!
Laat een reactie achter