Klik & Print
Stressbestrijders voor de rusthoek in je kleuterklas
Hoe krijg je een kleuter die erg boos of opstandig is weer rustig? Met stressbestrijders en ‘stop-denk-doe’ leer jij je kleuters zichzelf kalmeren.
“In de kleutertijd leren jonge kinderen allerlei nieuwe vaardigheden, waaronder ook zelfsturende vaardigheden”, zegt expert Sanne Feryn.
“Concreet leren ze zich aanpassen aan veranderingen, regels en afspraken te onthouden terwijl ze een taak uitvoeren en hun impulsen onder controle te houden. Die zelfsturing hebben we allemaal nodig om in het dagelijkse leven vlot te kunnen functioneren.”
“Of we dat goed kunnen of niet is afhankelijk van specifieke denkprocessen: de executieve functies. En die kan je van jongs af oefenen. Zo kan je een stop-bankje integreren in je klas. Een kind dat erg van streek is of boos wordt, kan daar even tot rust komen en samen met jou nadenken over een conflict of probleem.”
Help kleuters hun gedrag zelf te sturen
Download en print de wijzer van de stop-denk-doemethode (A4/PDF)
Met deze stressbestrijders leert de kleuter zich te kalmeren
Hoe ga je te werk?
Kleuters kunnen nog niet goed om met negatieve gevoelens. Gevolg: stress. Laat kleuters daarom tot rust komen in een prikkelarme hoek in de klas. Bijvoorbeeld op een rust-bankje.
- Zoek in je klas een rustige plaats tegen een muur of kastwand (liever niet in de gang).
- Plaats er een rust-bankje. Zorg dat je naast de kleuter kan gaan zitten.
- Download en print de wijzer van de stop-denk-doemethode (A4/PDF) en hang hem bij het bankje.
- Kies een leuke knuffel uit voor op de bank. Juf Jelke koos in haar klas voor Kikkertje Rust. “Als je voelt dat je boos bent, kan je bij Kikkertje Rust een kaartje kiezen. Vertel hem daarna wat het probleem is.”
- Download en print de stressbestrijders (A4/PDF). Stop ze in een doosje of hang ze in een waaier.
- Bespreek de illustraties op de kaartjes met de kleuters in de kring. Kies er eerst zelf 3 haalbare uit (actieve en passieve). Later kan je meer stressbestrijders aanbieden bij de rust-bank.
Tip: maak de rusthoek niet te knus. Je kleuter moet even stoppen en nadenken. Maar na 10 minuten opnieuw deelnemen aan de les.
Bekijk ook het experteninterview en het filmpje in de klas van Juf Jelke. Meer info op www.ef-bril.be of in het boek ‘Kleuters laten groeien in executieve functie. Hoe? Zo!’ van Sanne Feryn.
Log in om te bewaren
Marije Vellinga
10 maart 2020Mooi materiaal! Maar de stressbestrijder geeft geen pdf document het blijft zwart.
Sylvie De Coen
16 november 2023Heel mooi initiatief. Maar horen we ons bezig! Stressbestrijders bij kleuter(s). Dit zou niet hoeven, dit zou niet moeten. En dit is meteen ook de reden waarom ik me niet meer kon vinden binnen het onderwijs. Ik ben één van velen die na 25 jaar anciënniteit afscheid nam van mijn klasje. Het was op. De verwachtingen, de visie komt niet meer overeen met waar ik voor koos.
Gelukkig heb ik een warme thuis gevonden binnen het ondersteuningsnetwerk en studeer ik verder voor creatieve coaching. Net omdat er zoveel jonge en oudere kinderen nood hebben om rust te vinden, een plek waar het moeten vooral ontmoeten wordt. Ontmoeten van jezelf en van de ander zoals je bent. Maar ook leraren die gewoon even een schouderklopje willen en gewoon willen horen: "Je doet je best, ik zie het en het is goed zo."
Meer zachtheid in woorden en daden. Onszelf zien zoals we zijn met onze talenten en gebreken. Zo groeit ons zelfbeeld. Imperfectie is net het mooiste om naar te kijken.
ann
20 november 2023Dag Sylvie, wat een moedige beslissing. Ik herken me helemaal in je woorden... Toch hoop ik als ondersteunende leraar het verschil nog in de klas (en op school) te kunnen maken. Geen gemakkelijke taak, maar de kleine overwinningen doen me niet opgeven.
Laat een reactie achter