Doe het zelf
10 manieren om je schoolteam sterker te maken
Een crisis zoals de coronapandemie maakt je schoolteam nóg sterker. Of speelt de ploeg onherroepelijk uit elkaar. Hoe je de banden (weer) aanhaalt? 10 recepten met extra bindmiddel.
1. Talentenscout
De geboren verteller die structuur mist? En een digitaal talent dat niet houdt van drukte? Een gouden combinatie. Geef elkaar de kans om te doen waar je goed in bent. En spring in de bres voor de zwakke plek bij je collega.
2. Meer bubbels
Successen moet je vieren. Ook als ze klein zijn, en zeker als het even tegenzit. Haal met elke doos zakdoeken meteen twee flessen cava in huis. Hoe een goede samenwerking klinkt? Als knallende kurken.
3. En met jou?
Natuurlijk lees je op het gezicht van je collega dat hij een mindere dag heeft. Maar hou je het bij ‘Ça va? Ça va!’ of durf je echte vragen aan? En schuif je dat verbeterwerk even aan de kant om oprecht te luisteren?
4. Roze bril
‘Oké, twee leerlingen bereiken we niet. Maar die achttien andere wel.’ Positief blijven als het tegenzit is niet naïef. Mild blijven voor jezelf én voor elkaar is de enige manier om samen de meet te halen.
5. Extra suiker
‘Jouw videoles is spannender dan Netflix!’, en ‘Dit is het beste team van West-Europa’. Complimenten komen pas aan als je overdrijft. Nog beter dan klare wijn: straffe koffie.
6. Het labo in
Experimenteer. Help elkaar door dat stukje onzekerheid en kwetsbaarheid naar ‘Yes we can’. Samen iets proberen wat je nooit eerder deed is de ultieme vorm van teambuilding.
7. Iedereen kopman
Niemand kan de hele tijd vol in de wind rijden. En geen enkele directeur jongleert in zijn eentje met vreemde uurroosters, handgel en circulatieplannen. In een team waar iedereen de kop eens neemt, hoeft niemand op zijn adem te trappen.
8. Weegschaal
Geen leraar of directeur wil middelmaat. Maar als de perfectionist in je het altijd overneemt, knal je vroeg of laat tegen muren. Zoek de balans tussen ‘soms een zeven, soms een tien op tien’. En geef elkaar de ruimte om het eens niet te weten of kunnen.
9. Kaarten op tafel
Sluimerende ergernis na die online klassenraad, of onvrede omdat niet iedereen opvang durfde te doen op school? Sluit je deur niet voor ergernis. Spreek met elkaar en lijm op tijd. In het conflict gaan staan is de sterkste manier om eruit te komen.
10. België-Brazilië
Met de ploeg een warme teamactiviteit uitwerken? Laat collega’s vooraf post-its met talenten plakken in de postbakjes. ‘Jij houdt in elke crisis het hoofd koel’ of ‘Je lesideeën werken in de klas én op afstand’. Net zoals de briefjes die de Rode Duivels op de vooravond van België-Brazilië (WK 2018) op elkaars hoofdkussen spelden. En je weet hoe die match eindigde.
Log in om te bewaren
Sven-AERTS
28 augustus 2020Dat werd dan in onze whatsapp en facebook groep - LCO Oudervereniging
Covid19 ? Yes we can - virtually everything ! :)
Laat een reactie achter