Met je Lerarenkaart
Mee met de stroom: van de Dendermonding naar de Schelde
In Dendermonde staat het Ros Beiaard nog tot 2030 op stal, maar ook met je eigen stalen ros verken je de waterstad en omgeving. Duik in de tradities en verhalen langs de Dender en de Schelde.
De fietsroute ‘Langs trage wegen tussen Dender en Schelde’ brengt je naar de nieuwe Dendermonding die buiten het stadscentrum werd aangelegd in 1978 in de Sint-Onolfspolder. De Tijsluis zorgde ervoor dat de Dendermondenaars sindsdien gespaard bleven van overstromingen.
De Grote Markt is het decor voor de statige voormalige Lakenhalle, een juweeltje van Vlaamse middeleeuwse bouwkunst. In de zomer tooien 11 heraldische vlaggen en kleurrijke bloemen het Stadhuis. Ontdek het prachtige interieur en de schilderijen van de Dendermondse schilderschool.
Bastions, arsenalen, stadspoorten, krijgshospitaal, ravelijnen en monniken … Trek er dan op uit om de wandelroute langs de restanten van Dendermonde vestingstad te verkennen. Download gratis de infobrochure die je meteen wegwijs maakt in de stille getuigen van het verleden.
Bezoek onderweg de 3 locaties van het stadsmuseum. Ervaar het dagelijkse leven als begijntje in het Begijnhof. Bewonder het 28.000 jaar oude skelet van een mammoet in het Vleeshuis. Of verdiep je in de stedelijke cultuurgeschiedenis in de gewezen abdij van Zwijveke.
Wandelen en fietsen kan je ook in de buurt van het Natuureducatief Centrum Bastion VIII, waarvan de naam verwijst naar het 8e van 11 verdedigingsbastions rondom het stadscentrum. De begroeide oude stadswallen met schietgaten, met daaronder de voormalige buskruitbunker, zijn een thuis voor vleermuizen.
Even genoeg om zelf te stappen of trappen? Dender 14 kilometer lang mee met de de Stoomtrein Dendermonde-Puurs over de museumspoorlijn. Je kronkelt door de prachtige natuur van het Scheldeland en Klein-Brabant. Vlei jezelf neer op een pluche of houten zitbank en laat je meenemen naar de tijd van toen.
Enkele kilometers buiten Dendermonde kom je aan het veer van Baasrode. Vlakbij bezoek je het Museum Hof van Peene. Weet jij waarom het de ‘Heerlijkheid van Baasrode’ genoemd wordt? Nog meer erfgoed ontdek je in het Scheepvaartmuseum Baasrode, een prachtige industrieel-archeologische site met authentieke werven en een meesterwoning. Hier maak je een tijdreis door de eeuwen heen. In de ateliers word je ondergedompeld in de houten en ijzeren scheepsbouw.
Vanuit Baasrode vieren we de teugels richting Sint-Amands. ‘Ceux qui vivent d’amour, vivent d’éternité.’ Die woorden heten je welkom in het Emile Verhaerenmuseum waar je kennis maakt met het literaire werk van de gelijknamige Vlaamse Franstalige dichter. Vanaf het museum kan je letterlijk in de voetsporen treden van de dichter die een voorliefde had voor wandelen. Ook de Scheldeveren Wandeling en de Emile Verhaeren fietsroute doen zijn geboortedorp aan.
Fiets verder door schilderachtige dorpjes als Mariekerke, Weert, Buitenland en het levendige centrum van Bornem. Voor kinderen zijn er wandel- en fietsroutes op maat die je kan ophalen of bestellen. De veren zijn een ideale tussenstop.
In de buurt vind je het Kasteel D’Ursel. Een hertogelijk paleis dat tegenwoordig als cultuurhuis dienst doet. In de landschapstuin kan je vrij spelen, wandelen, picknicken of joggen.
Het was de wens van de 14e Graaf van Bornem om het Kasteel van Marnix de Saint-Aldegonde dat hij erfde van zijn voorouders, intact te houden en te verrijken voor het nageslacht gezien haar historische waarde. En zo geschiedde. Aanschouw zelf dit prachtige patrimonium.
Nog meer erfgoed, namelijk de ambachten van Klein-Brabant, worden tentoongesteld in het streekmuseum De Zilverreiger. Denk aan stielen zoals mandenvlechter, klompenmaker, vlasbewerker, kuiper en Scheldevisser. De ambachten zijn met uitsterven bedreigd, net als de zilverreiger.
Voor sport en spel kan je in Bornem ook op verschillende adresjes terecht. Levensgenieters, natuur- én cultuurliefhebbers volgen de Scheldedijk Fietsroute langs 43 km rivier en polders. Op Kinderboerderij Barelhoeve vinden kleuters hun gading met een vertelroute.
Wil je je eens echt uitleven? Dan is Sport- en recreatiecentrum Breeven de uitgelezen bestemming. Met 65 ha park en aangelegde wandelwegen, zithoekjes, lig- en speelweiden en een grote vijver kan je hier makkelijk een halve dag vakantie vieren. Neem een duik in het zwembad, speel een spelletje minigolf of squash of waag je op de indoor klimmuur. Kinderen leven zich uit in de gigantische speeltuin.
Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.
Log in om te bewaren
Laat een reactie achter