Video
In deze kleuterklas zitten alle leeftijden door elkaar
In de maantjesklas van juf Elke leren de jongere kleuters van de oudsten. Ook de oudere kleuters steken daar heel wat van op. “Onze gemengde kleuterklas kan je vergelijken met een groot gezin.”
Bekijk de video: In deze kleuterklas zitten alle leeftijden door elkaar
Elke Waelkens, kleuterleraar KBO Ename: “Het begon 15 jaar geleden met een kunstproject. We gooiden toen een halve dag de klassen door elkaar. En merkten meteen dat daar heel wat voordelen aan verbonden waren: spontaan werd er geholpen en van elkaar geleerd. Zo is de bal aan het rollen gegaan en zijn we definitief op gemengde leefgroepen overgeschakeld.”
Helpen is leren
De school telt 4 gemengde kleuterklassen die allemaal uitgeven op dezelfde gang. Kort na het belsignaal krioelt het daar van de kleuters. In de ochtenddrukte helpen de oudste kleuters de kleinsten hun jassen, mutsen en sjaals uittrekken. “Fijn voor de juffen dat we heel veel hulp krijgen van de oudste kleuters”, vertelt Elke.
Als er even later tijdens het kringmoment nog een instappertje komt binnenwaaien, springt een oudere kleuter spontaan recht om zijn boekentas te helpen uitladen. “Ik beleef het meest plezier als ik zie hoe de kinderen van elkaar leren en elkaar helpen. Ook voor de oudsten is dat erg leerzaam. Iets kunnen uitleggen en zorg kunnen dragen, zijn ook belangrijke vaardigheden.”
Zorg op de klasvloer
Als de kleuters in kleinere groepjes aan de slag gaan met kartonnen dozen, boeken of waterverf, gebeurt dat ook niet volgens leeftijd: “We kijken meer naar de vaardigheden om groepjes te vormen. Een derdejaars kleuter die het moeilijk heeft met een bepaalde vaardigheid, voelt zich misschien meer op zijn gemak bij jongere kleuters. Terwijl een sterke beginnende kleuter net uitgedaagd kan worden door een ouder klasgenootje. Het is een handige manier om te differentiëren.”
Het systeem van gemengde leefgroepen vergemakkelijkt ook het werk van zorgcoördinator Carmen Vandenabeele: “Leerkrachten merken sneller dat een kind extra zorgen of noden heeft. Door te differentiëren in kleine gemengde groepjes kunnen de juffen een deel van de zorg al ongemerkt op de klasvloer opnemen. Pas als dat onvoldoende blijkt, schakelen ze mij in om te observeren of een groepje apart te nemen om nog gerichter te werk te gaan.”
Het grote kiesuur
De wisselwerking binnen de klas trekken de leraren ook door tússen de klassen. Dat wordt duidelijk als de kleuters plots de gang in stormen en zich kriskras verdelen over de verschillende klassen. “Het grote kiesuur is aangebroken”, vertelt Elke. “Een keer per week gaan alle deuren open. De kleuters mogen in alle klassen spelen, met alle speelgoed en in alle hoeken. En ook buiten op de speelplaats of in de tuin. Zo kennen alle kleuters iedereen.”
“Het moet je wel liggen”, weet Elke. “Wie zich beter voelt in de geborgenheid van het eigen klasje, staat hier misschien niet voor te springen. En leraar zijn voor zo’n verscheiden groep vergt ook meer voorbereiding en flexibiliteit.”
Gelukkig hebben de kleuterleraren veel aan elkaar. “Wij komen vaak bij elkaar over de vloer. We wisselen ideeën en materiaal uit en overleggen veel. We voelen ons één grote familie. In ons kleuterteam is er niemand die terug zou willen naar hoe we het vroeger deden.”
Log in om te bewaren
Hilde Bosman
13 februari 2021Een opmerking: er zitten blijkbaar niet zoveel kls in één klas. Voor grote groepen met gemiddeld 24 kls in een klas vind ik dit niet doenbaar. Er zijn ook wetenschappelijke studies waarbij gezien wordt dat de leerwinst en evolutie voor de oudste kls minder vlot verloopt dan in een pure leeftijdsgroep! Allesheeft zijn voor-en nadelen. Maar telkens hoor je alleen de positieve noten...
Laat een reactie achter