Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Heb ik altijd een doktersbriefje nodig als ik ziek ben? 

  • Laatste wijziging: 10 oktober 2024
  • 2 minuten lezen

Ik voel me ziek vanochtend en kan vandaag zo niet gaan werken op school. Heb ik dan een doktersbriefje nodig in onderwijs?

Maya L. – startende leraar

Nee, dat moet niet

Als je in onderwijs ziek bent, moet je onmiddellijk je directeur verwittigen. Dat wil zeggen vóór het eerste uur dat je een taak hebt op school. Als je maar 1 dag ziek bent in onderwijs, is een doktersbriefje niet verplicht.

Thuis mag je dan enkel de deur uit om medische redenen, zoals een bezoek aan je dokter of apotheker. Je kan al medische controle krijgen. Vindt de controlearts je niet thuis, dan moet je dat kunnen verantwoorden.

Toch langer dan 1 dag ziek? 

Als je langer dan 1 dag ziek bent in onderwijs, heb je wel 2 attesten nodig. Je huisarts schat de duur van je ziekteverlof in en vermeldt de begin- en einddatum op je doktersbriefje en je medisch attest. Het doktersbriefje bezorg je aan je directeur, het medisch attest aan de medische controledienst Certimed.

Kijk zeker na of je persoonlijke gegevens ingevuld zijn. Mail dan je medisch attest naar onderwijs@certimed.be. Dat is de snelste en meest betrouwbare manier. Je moet het document dan niet meer per post opsturen.

Zelfs als je van de dokter je woning mag verlaten, mag dat de eerste 24 uur enkel om medische redenen. Je kan tijdens je ziekteverlof medische controle krijgen. Als je je woning verlaat, kijk dan meteen als je thuiskomt na of er een briefje van de controlearts in je brievenbus zit. Die arts controleert of je terecht afwezig bent.

Gewerkte dag of ziektedag? 

Elke dag ziekte, ook de eerste, geldt als een volledige ziektedag. Als je in verschillende onderwijsinstellingen werkt, ben je overal afwezig wegens ziekte. Je bezorgt je doktersbriefje dan aan elke instelling. Aan Certimed moet je maar één medisch attest bezorgen.

Als je tijdens je werkdag ziek naar huis gaat, verwittig je eerst je directeur. Je meteen naar de dokter haasten, is niet nodig. Je bent ’s ochtends aan het werk gegaan, dus de volledige dag telt als gewerkte dag. Je moet voor je plotse afwezigheid wegens ziekte geen doktersbriefje kunnen voorleggen.


Deze regelgeving omtrent ziekteverlof geldt voor vastbenoemde, tijdelijke en contractuele personeelsleden in het onderwijs. Meer informatie over ziekteverlof vind je op Onderwijs.vlaanderen.be.

Met vragen kan je terecht bij het personeelssecretariaat van je school of bij het Ministerie van Onderwijs en Vorming via berichten in Mijn Onderwijs: Personeel

Vera Verdoodt

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter