Tips
Bestaat de ideale klasopstelling?
Kies jij voor een klassieke klasopstelling met banken op rijen of een interactieve U-vorm? Klasse dook in onderzoek en serveert 4 wetenschappelijke weetjes.
1. Dé ideale klasopstelling bestaat niet
De ideale klasopstelling hangt af van wat je wil bereiken bij je leerlingen: concentratie tijdens een toetsenweek, samenwerking in kleine groepjes of gewoon minder getetter en gewiebel. Eerst leerdoel, dan pas klasopstelling dus. En elke opstelling heeft voor- en nadelen.
2. Klasopstelling met rijen geen slecht idee
Wil je dat je leerlingen vaker hun hand opsteken, gemakkelijker doen wat je vraagt of instructies opvolgen? Leerlingen op rijen vertonen volgens onderwijsprofessor Nigel Hastings 15% meer wenselijk gedrag. Rijen zijn ook beter voor individueel werk omdat leerlingen niet tegenover elkaar zitten en zich beter kunnen focussen.
In groepjes verhoogt de tijd die leerlingen gemiddeld aan een taak besteden. Leerlingen op rijen leveren dezelfde kwaliteit af als in groepsopstellingen, maar werken sneller en maken dus meer oefeningen of taken. Eerst goed nadenken als je een klasopstelling kiest is dus de boodschap.
3. Meisjes en jongens zet je het best door elkaar
Leerlingen zelf hun plekje laten kiezen? Veel kans dat meisjes naast hun vriendinnen zitten en ook de jongens elkaar opzoeken. Toch is het beter om jongens en meisjes door elkaar te zetten. Het wenselijk gedrag stijgt dan opnieuw met 15%.
4. De leraar kiest het best de plekken
Een Amerikaanse leraar onderzocht voor haar masterthesis het effect van klasopstellingen in haar wetenschapsklassen. Ze zette haar 100 leerlingen gedurende 16 weken op 3 verschillende manieren: de leerlingen kiezen zelf hun plekje in de klas, leerlingen krijgen een willekeurige plek, de leraar kiest de plekken en houdt daarbij rekening met noden van leerlingen, maar ook wie met wie goed kan samenwerken.
Wat bleek? Dat de leraar het best gericht zijn leerlingen een plek geeft. De leerlingen haalden zo betere resultaten. In bepaalde gevallen zelfs 30% meer.
Met dank aan professor onderwijsmanagement Martin Valcke en professor vakdidactiek humane wetenschappen en onderwijstechnologie Jo Tondeur.
Log in om te bewaren
Jan T'Sas
6 oktober 2016Over klasinrichting kun je toch wel meer zinnigs zeggen dan dit. Jammer genoeg wordt slechts oppervlakkig uit nochtans heel interessant onderzoek geput. Veel meer vind je in De Bruyne, E., Tondeur, J. & Van den Driessche, M. (2011), De fysieke klasruimte als educatieve setting met betrekking tot ICT-gebruik. Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Universiteit Gent. Bij Die Keure kun je voor een habbekrats zelfs een poster kopen met alle mogelijke klasopstellingen en hun voor- en nadelen (heel leuk getekend en ingekleurd door Elfriede De Rooster). De poster hoort bij mijn boek (sorry voor de zelfreclame, maar 't is moeilijk om het hier niet te vermelden) 'Sprekend leren. Wanneer groepswerk echt rendeert in het lager onderwijs'.
Saskia van der Linden
11 november 2017Heel oppervlakkig, inderdaad. Ik zie bv geen pedagogische argumenten. Ik ben op zoek gegaan naar de poster, die ik graag aan mijn studenten zou willen presenteren. maar kan hem nergens vinden, niet bij De keure, niet bij de illustrator ...... Heeft iemand een tip?
Casper Hulshof
8 oktober 2016Het zal vooral bedoeld zijn als een luchtig en eenvoudig overzichtje van bevindingen. Tenslotte haal je zelf ook Jo Tondeur aan en die is juist benaderd voor dit overzicht.
Jan T'Sas
13 oktober 2016Hm, niet mee eens. Je kunt ook luchtig en eenvoudig, en toch diepgaand over een onderzoek schrijven, dat is net de meerwaarde van populariserende journalistiek. Het een spreekt dus het ander niet tegen. En waarom geen hyperlink toevoegen naar onderzoek voor al wie meer wil weten?
Judith VD
21 februari 2018Omdat, jammer genoeg, heel wat wetenschappelijke magazines hun artikels betalend maken, ze zijn dus niet openbaar. Bovendien zijn wetenschappelijke artikels jammer genoeg niet altijd even leesbaar (kan sterk wisselen).
Tanja
6 november 2022Klopt het dat het programma 'Classchards' niet meer gratis te gebruiken is of bepaalde delen ervan? Kent iemand een handig alternatief?
Vele groetjes
Laat een reactie achter