Vlaanderen
Klasse.be

Klik & Print

Teamteachen boosten met babbelkaartjes

  • Laatste wijziging: 20 maart 2024
  • 2 minuten lezen

Als teamteacher sta je sterker als je vaak en veel ‘babbelt’ met je collega-teamteacher(s). Met deze babbelkaartjes lukt het om ook te reflecteren over jullie aanpak, rol en talenten. Zo groeit jullie professionele relatie en leer je ook effectief van elkaar.

Overleg tussen teamteachers komt sowieso aan bod. Onderzoek wijst uit dat wanneer je ook vragen beantwoordt zoals ‘Welke les vond je fijn?’ en ‘Welke taak wil je meer opnemen?’, jullie samenwerking een positieve boost krijgt. Je bespreekt topics die er nooit van komen, je niet durft aan te halen of waar er geen tijd voor is. Deze babbelkaartjes helpen hierbij.

Aan de slag met de babbelkaartjes

Babbelkaartjes teamteaching

Download de babbelkaartjes en print ze.

Hoe kunnen de babbelkaartjes teamteaching ondersteunen?

Mieke Meirsschaut onderzocht de mogelijkheden van teamteaching en geeft je tips:

  • Kies willekeurig een babbelkaartje om te bespreken. Zitten jullie met iets? Kies dan een topic waarover jullie het willen hebben. Wil je het iets bespreken dat niet op de babbelkaartjes staat? Schrijf je eigen vraag op het blanco kaartje.
  • Zowel jij als je collega beantwoorden de vraag. Voor ervaren teamteachers kan 1 babbelkaartje per maand volstaan. Starters trekken best 1 babbelkaartje per week. 
  • Houd het haalbaar. Een babbelkaartje bespreken hoeft niet lang te duren: 5 minuten is genoeg. Is er meer tijd nodig? Neem de babbelkaartjes mee tijdens een wandeling, op café of tijdens een schooltrip met de bus. 
  • Teamteachen kan in verschillende modellen. Neem ze er even bij om vlot het meest geschikte model doelgericht en met afwisseling in te zetten in jullie klas. 
  • Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Elk sterk team groeit met ups and downs. En blijf mild voor je collega en jezelf.

Klasse ontwikkelde deze babbelkaartjes naar een idee uit het SONO-onderzoek ‘Teamteaching: samen onderweg’ van Arteveldehogeschool.

Curieus naar nieuw onderzoek over de effecten van teamteachen? Volg ESTAFETT en ontdek de impact op leerlingen en leraren.

Cherline De Maeght

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter