Met je Lerarenkaart
Op klasuitstap naar FeliX Art & Eco Museum: landbouw meets kunst
Koeien en appelbomen, kleurrijke zelfportretten en schilderijen die oplichten in het donker. FeliX Art & Eco Museum heeft het allemaal, ontdekt redacteur Klara samen met de oudste kleuters van De Wonderwijzer. We stappen vandaag in de laarzen van Brusselse boer en schilder Felix De Boeck.
“In de klas vertelde ik over Felix De Boeck. En sommige kleuters kwamen hier al eens de koeien voeren”, verduidelijkt juf Ellen. Dat die combinatie van museum en boerderij de derdejaars aanspreekt, bewijzen ook de Felix-werkjes die ze vandaag zullen maken in het schildersatelier. “Als ik straks in de klas verder het thema kunst opbouw, zijn de kinderen meteen mee.”
Het is muisstil. 24 kleuters staan netjes in de rij. We volgen vrijwilliger Sonja en gids Angie. “Wie is er al in een museum geweest?” gooit Angie in de kring. Bijna alle vingertjes prijken in de lucht. Met de vraag “Wie is Felix De Boeck?” wijst ze de neusjes in de richting van de zelfportretten aan de muur. “Die meneer daar!” klinkt het. “Hij heeft koeien!”, “En bomen!” Die bezoeken we straks. Eerst kijken wat Felix in de spiegel zag. “Want zo maakte hij deze zelfportretten”, vertelt Angie.
Felix in geuren en kleuren
“Is Felix hier jong of oud?” vraagt Angie. En wat verder, waar hij meer kleur begint te hanteren: “Heb jij groen haar? Of een paarse neus?”. Ogen worden cirkels, halve cirkels de krullen van zijn haren. Zo leren we hoe Felix’ werk evolueerde. We kijken naar details: “Zie je die gele streepjes? Hoe zou je dat kunnen schilderen?” Ook de krastechniek kan juf Ellen straks in haar leerplan afvinken.
“Toen was hij een beetje oud!” bedenkt Noah als we voorbij een blauwgrijs portret met half schedel, half gezicht wandelen. Juffen Ellen en Evy verzamelen hun kleuters in een kring rond Angie. “Kunnen jullie boos kijken?” vraagt die terwijl ze een kistje met voorwerpen bovenhaalt. “Ja, dat kunnen ze!” floept juf Ellen eruit.
Wat foto’s van Felix, en … zijn pijp. “Dat is om te muziek!” denkt Julien luidop. “Maandag, dinsdag, woensdag … werkte Felix op de boerderij. En op zondag schilderde hij.” Terwijl Angie vertelt over Felix’ leven, toont ze hoe je een schilderspalet hanteert en kleuren mengt. Welke gevoelens kleuren opwekken, weten de kinderen al. “We zijn met het kleurenmonster bezig in de klas”, verklaart juf Ellen. “En roze is verliefd!” voegt Ema toe.
Felix’ figuren
Voor iedereen een blad en een plankje. “Teken eens een gezicht met alleen maar cirkels”, luidt de eerste opdracht. Angie haalt ook wat vormen tevoorschijn die Felix’ werk typeren. We ontdekken hoe Felix met cirkels en driehoeken een zon of boom tekende. In groepjes mogen de kleuters zelf met de vormpjes aan de slag. Ze maken huizen, een robot, trein en tijger. Angie slaagt er zo zelfs in de woorden ‘figuratief’ en ‘abstract’ uit te leggen.
Licht in het donker
De kinderen gillen en springen van plezier als we een kamer met blacklights betreden. Zodra ze uitgekeken zijn naar elkaars oplichtende tanden en haren, vallen hun ogen op de portretten. “Dat is Felix!” roept Ivan en wijst naar de oude man met fijne krullen tegen een fluorescerend oranje achtergrond. “Dat was leeeeuk!” roept Ema.
In de laatste zaal is de sfeer wat grimmiger. “Felix was boos toen hij dit schilderde”, verklaart Angie. Hoe dat komt, vertelt zijn vrouw ons straks in de hoeve waar ze samen woonden.
Het leven zoals het was
Terwijl Julien uitlegt aan Allya hoe de waterput werkt die langs het bakhuisje staat, schrikken de andere kleuters op van de spinnen aan het gemakhuisje buiten. Wat zijn we blij met onze wc, en het water dat uit onze kraan komt.
Hoewel Théo ook eens water wil putten. En Ravis wil wel Felix zijn, als Angie zwaait met een grijze pruik en baard. “Hier is dat ding dat Felix doet!” roept hij als we de hoeve binnenstappen. In de bijkeuken met Leuvense stoof pronkt opnieuw de pijp van Felix naast een doosje tabak. Even ruiken? “Eeeek, dat stinkt!”
Kommer, kwel en kunst
Daarnaast, in de living, schuiven we aan tafel bij de vrouw van Felix die ons via een interactief scherm vertelt hoe het leven op de boerderij eruit zag. Hoe ze elkaar als neef en nicht leerden kennen, en van hun 5 kinderen slechts 1 met een zware handicap overleefde.
Ze kenden veel miserie, zo blijkt. “Maar Felix zette zijn tranen om in schilderijen.” En er was muziek in dit huis. Angie tokkelt een lied van en voor Felix op de piano. Op die tonen volgen we vrijwilliger Sonja langs de achterzijde naar de boerderij.
Hooi op zijn vork
De hooikamer doet de handjes kriebelen en de neusjes jeuken. Als Ravis de juffen er ziet spelen met het hooi, staat hij zijn pruik en baard af.
We leren hoe Felix met manden vol appels naar de markt ging, schilderde op de achterzijde van de appelkisten en zijn schilderijen als ruilmiddel inzette. De verfsporen aan de deur getuigen er nog van. Schildersjassen, potjes verf, een schildersezel, en zelfs zijn pantoffels staan hier nog. Je zou denken dat Felix hier elk moment kan binnenstappen.
Handen uit de schildersmouwen
Na een lange picknick in het gras zijn de jonge Felix’jes klaar om hun eerste De Boeck te maken. Een schilderij met, zoals we geleerd hebben, vele kleuren en ingekraste vormen. Noah zit boordevol ideeën en is supertrots op zijn werkje. Ravis is snel klaar, terwijl Célia kan blijven krassen. Allya mengde een prachtig lila, en Arian werkt zorgvuldig en ongestoord verder terwijl de anderen het gras opzoeken voor een spelletje met de juf.
Als Matteo is uitgespeeld, en ook Raphaels batterijtje plat is, zetten ze samen met de juffen koers naar de kruidentuin, het moeras en de koeienweide. Het leven zoals het is … op de boerderij, in het schildersatelier en op de wei. Deze kleuters gaan straks blij en geïnspireerd huiswaarts. Ook Felix zou tevreden zijn geweest!
Over FeliX Art & Eco Museum – Drogenbos
Met je klas naar FeliX Art & Eco Museum? Reserveer meteen je klasbezoek. Wij volgden ‘Een dag bij FeliX’: een rondleiding met gids en creatieve workshop. Die start in het museum bij de kunstwerken van De Boeck en vervolgt langs de hoeve waar hij woonde, zijn schildersatelier en de boerderij. Na de middag deden we een schilderworkshop ‘krassen’ en sloten de juffen en kleuters de dag af met een geleide wandeling langs de moerassen, koeienweide en boomgaard van Felix. Het geheel werd afgestemd op maat van kleuters.
- FeliX Art & Eco Museum – Kuikenstraat 6 – 1620 DROGENBOS
- 2 euro korting met je Lerarenkaart. Je betaalt 8 euro in plaats van 10 euro.
- FeliX Art & Eco Museum ligt op 10 minuutjes wandelen van tramlijn 4 terminus Parking Stalle. Er is privéparking vooraan het museum.
- Er is een museum met museumshop en workshopruimte achteraan die uitgeeft op de tuin met hoeve, boerderij en schildersatelier.
- Er zijn toiletten en een vestiaire onderaan de trappenhal van het museum. Lunchen of picknicken kan in de cafetaria of op het gras.
- Voor scholen zijn er interactieve rondleidingen met creatieve workshops met keuze uit 3 formules. De duur varieert van 2 tot 4 uur naargelang je keuze. Prijzen tussen 5 en 8 euro per kind. Begeleiders krijgen gratis toegang.
- Gratis busvervoer met dynamoOPWEG.
Log in om te bewaren