Met je Lerarenkaart
Ga ondergronds met je Lerarenkaart
Het is herfst, die mooie tijd waarin de natuur oker, brons en bruin kleurt … en de regen gulzig valt. Duik in de herfst eens ondergronds met je Lerarenkaart. Je houdt het vast en zeker droog daar beneden met deze tips! Even leuk als het niet regent trouwens.
Graaf in de archeologische ondergrond
Ga in de herfst op schattenjacht met je Lerarenkaart en ontdek de geheimen van de archeologische ondergrond in het Teseum, schatkamer en archeologische site bij de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren. De museumsite is een uitstekend vertrekpunt voor een duik in het verleden van de stad.
Nog meer schatten vind je in de Schatkamer van de Collegiale kerk van Heilige Waudru in Mons. De vroegere kapittelzaal van de Stiftskerk herbergt een van de mooiste voorbeelden van Belgische religieuze goudsmeedkunst. Verderop in Silex’s Mons leer je alles over de vuursteengroeven en archeologische opgravingen. Durvers boeken een extra afdaling in de mijn en duiken er 9 meter dieper onder de grond.
Ook in Brussel onder het Koninklijk Paleis ligt een schat verscholen. Onder de grond, onthult zich het vroegere Coudenbergpaleis. Wandel op eeuwenoude wegen langs de overblijfselen van koninklijke verblijven terwijl het Brusselse verkeer boven je hoofd voorbijraast.
Op schattenjacht kan je ook in het riolenstelsel onder onze hoofdstad. Het Riolenmuseum onthult welke schatten en juwelen er weggespoeld worden via de afvoer van Brusselse huishoudens, of terechtkomen in de collectoren onder de metrostations. Niet ‘schat’-tig maar wel leerrijk: een gids licht toe wat er gebeurt bij hevige regenval door de klimaatopwarming.
Duik in de herfst onder met je Lerarenkaart
Duik nog dieper onder met je Lerarenkaart, in de buik van de Kemmelberg. Tijdens de Koude Oorlog was de spanning hier te snijden. In het Belgische Heuvelland bereidde de generale staf van het leger zich, na het Warschaupact, voor om ons land te verdedigen. Daal 20 meter af in de Commandobunker Kemmel naar een wereld van geheime missies en onzichtbare vijanden.
Combineer je bezoek met een verkenning naar de Bayernwald loopgraven. Op de voormalige Duitse site stap je door 300 meter gerestaureerde loopgraven en wandel je langs 4 bunkers en 2 mijnschachten. Of loop in de voetsporen van Duitse en Belgische soldaten in de Dodengang. Langs de Ijzer in Diksmuide herinnert dit loopgravencomplex aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog.
Ervaar nog meer van het leven aan het front langs de loopgraven en bunkers van de Atlantikwall die opduikt in de duinen van Raversijde tot het Oostendse Fort Napoleon. De tijdelijke expo’s illustreren in geuren en kleuren het (oorlogs)verleden.
Helemaal underground met je Lerarenkaart? Sabotage, vervalsingen en aanslagen tegen de Duitse bezetter: het Huis van het Belgisch-Franse Verzet zet de acties van onzichtbare helden in het licht. De verzetsbeweging bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog wordt er met objecten, documenten en voertuigen geïllustreerd.
Mijn gedacht!
Zwart goud, dat vind je in de vroegere steenkoolmijnen van Beringen, Zolder, Genk én Blégny. Rocco Granata’s muzikale ode aan Marina en de gelijknamige film met Matteo Simoni in de hoofdrol gaven een voorproefje van het leven in de Genkse steenkoolmijnen. Met de C-Mine Expeditie daal je met je Lerarenkaart af naar de ondergrond en beleef je het helemaal. Het parcours leidt je door gereconstrueerde mijntunnels. Een filmpje, drankje of expo meepikken, dat kan je in de omgeving van deze knappe site ook.
Of breng een bezoek aan ZLDR Luchtfabriek en bekijk met eigen ogen de machinekamer terwijl je geniet van het zicht op de centrale schachttoren. Trek je wandelschoenen aan en volg de erfgoedwandelingen door Heusden-Zolder en haar mijnverleden. Stil vervolgens je cultuur- en andere honger in de gerestaureerde mijngebouwen.
En wat dacht je van een uitstap in de herfst naar be-MINE in Beringen met je Lerarenkaart? Breng er een bezoek aan het Mijnmuseum waar de oorspronkelijke lockers en kleedkamers met getuigenissen van kolenputters het leven in de Limburgse ondergrond tot leven wekken. Jouw leerlingen in een mijnwerkersplunje? Snuister hier zeker ook naar de mogelijkheden met je klas. Neem bij regenweer na je bezoek een duik. Schijnt de zon, strek dan je benen op de Avonturenberg rondom de site!
‘Ont-Luik’ het mijnverleden in Blegny-Mine,1 van de 4 authentieke koolmijnen in Europa waar de ondergrondse galerijen nog toegankelijk zijn. Zak er in de liftkooi 60 meter onder de grond. Bezoek de permanente expo over de steenkoolgeschiedenis in deze streek, en beklim de terril voor een panorama over de site.
Goeie grotten
Het Domein van de Grotten van Han is alom gekend. In het bijbehorende Wildpark en PrehistoHan leer je alles over de geschiedenis, fauna en flora rond de Lesse. Maar ‘goeie grutten!’, ook de Nederlandse Kasteelruïne en Fluweelengrot in Valkenburg zou je wel eens kunnen verbazen. Verken de hoogteburcht om vervolgens ondergronds het gangenstelsel te doorkruisen. Waag het niet in je eentje, want dan kom je hier nooit meer uit!
Waar je onder de grond maar tegelijk wel boven water blijft, is in de Grotten van Remouchamps. Een gids neemt je mee op tocht langs de onderaardse rivier en kathedraal en leidt je in een bootje terug langs dit mysterieuze decor. Neem ook je klas op sleeptouw, plaats genoeg op de boot.
De Grot van Comblain is de thuis voor Batman en zijn consoorten. Vleermuizen overwinteren hier maar al te graag. Ontdek het ecosysteem in de grot, en ga op tocht met een gids langs rotsen, rivieren en steengroeven. Slecht weer of gewoon eens zin in iets anders? Ga mee underground!
Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.
Log in om te bewaren
Laat een reactie achter