PISA 2022 toont aan dat wiskunde wel bij de Europese top blijft maar weg zakt tegenover vorige metingen. Onderzoeker Nele Warlop (Ugent) geeft duiding.
Verdwijnen er vakken? Groeien de verschillen tussen scholen? En hoe streng s de inspectie volgend jaar? 10 inzichten over de nieuwe eindtermen of minimumdoelen.
Op warme schooldagen hebben je leerlingen extra zorg nodig. Je gezond verstand is een goede raadgever. Maar weet je ook welke maatregelen de school mag/moet nemen?
Mogen leraren tegen betaling bijles geven aan eigen leerlingen? Deontologisch correct omgaan met je eigen leerlingen is de regel. Je mag in je privétijd wel bijles tegen betaling geven aan leerlingen van een andere school of aan leerlingen van je eigen school aan wie je zelf geen lesgeeft of die je zelf niet evalueert.
Hoe bied je kinderen met zorgnoden de beste kansen én hou je het voor jezelf behapbaar? 2 leraren, een ondersteuner en een ouder geven praktische tips.
Eerste peilingen in de gemoderniseerde eerste graad secundair, wat vertellen ze ons? Experten Wim Van Dooren en Tom Venstermans duiken de resultaten in.
"Naar jaarlijkse gewoonte wordt de verwarming op mijn school pas na de herfstvakantie aangezet. In mijn lokaal is het vreselijk koud, soms maar 16 graden. Mag dat wel?", vraagt Joke, leraar tweede leerjaar zich af.
Leraar Marieke wil springuren bundelen. De school weigert. Heeft ze recht op inspraak in haar lessenrooster? Helaas, inspraak is geen recht, maar de meeste scholen houden rekening met wensen van leraren.
'Mag je als leraar een ‘vakantiejob’ zoeken, bijvoorbeeld in de horeca of als zelfstandige werken?', vraagt leraar Gino zich af. Het antwoord: er zijn voorwaarden en let ook op voor het effect op je belastingen.
Tegenvallende peilingsresultaten voor meetkunde en metend rekenen, maar ook voor automatisatie. Experten Lieven Verschaffel en Sabine Dierick zien soelaas in expertleraren, meer klassikale instructie en meer nadruk op inzicht en gemengde oefeningen.
Twee derde van de Vlaamse leraren voelt zich niet gewaardeerd. En niemand wil nog leraar worden. Het imago van het lerarenberoep ligt in de lappenmand. Onderwijssocioloog Bram Spruyt (VUB) legt uit hoe dat komt en wat directeurs en het beleid daaraan kunnen doen.
‘Leraar’ staat meestal niet zo hoog op het studiekeuzelijstje van zesdejaars. In het Lutgardiscollege in Oudergem lopen enkele leerlingen daarom stage als leraar lagere school via het project ‘Talent for Teaching’.
Scholen zitten op een berg informatie van leerlingen. De digitalisering in onderwijs roept nieuwe vragen op rond GDPR. De Data Protection Officers (DPO) van de onderwijsverstrekkers geven helder antwoord.
Welke 5 krachtbronnen houden 55+'ers bevlogen voor de klas? En hoe zet je ze duurzaam in in een tijd van lerarentekort? Marleen Borzée (UCLL) deed onderzoek.
Juf Lisa kreeg een positieve evaluatie, maar mocht niet blijven in de school. En dat enkele dagen voor ze recht had op TADD. De school gaf geen uitleg. Mag dat?
"Ik werk sinds enkele dagen op een school voor een korte interimopdracht", vertelt starter Stijn. "Nu belt er een andere school en biedt me een lange interimjob aan. Kan ik de eerste opdracht zomaar stopzetten?"
Maak je in opdracht van je school een dienstverplaatsing voor stagebegeleiding, tijdelijk onderwijs aan huis, inkopen ... met je eigen auto of het openbaar vervoer? Dan heb je recht op een financiële tussenkomst.
Het is de passie voor onderwijs die leraren elke dag naar school brengt, niet hun loonbriefje. Maar hoeveel verdienen leraren nu echt? En strookt dat met de uren die ze kloppen? Jos, Laurence, Marijke en Tine getuigen over hun salaris, werktijd en motivatie.
“Als scholen willen voorkomen dat leraren er de brui aan geven, moeten ze werk maken van een duurzaam personeelsbeleid”, zegt HRM-expert Peggy de Prins. Hoe je dat doet? “Behandel hen zoals je leerlingen: zet in op talent, maak hen verantwoordelijk voor hun traject, geef inspraak en creëer een warm nest.”
"Ben ik verzekerd als ik op school van de trap val en een been breek", vraagt startende leraar Liesbeth zich af. "Of erger nog: als een leerling onder mijn toezicht gewond geraakt?" Het Onderwijsministerie geeft antwoord.
"Kan ik ook een interim doen voor een job die eigenlijk een diploma vereist dat hoger is of lager is dan mijn diploma?", vraagt zij-instromer Isabel zich af. "Heeft dat nadelen nu of op lange termijn?"
"Ik werk deeltijds in de 1ste graad secundair onderwijs. Mag de directeur mij een plage-uur geven", vraagt Zohra, leraar islamitische godsdienst zich af.
Moet je mee op bosklassen of kan je ook een andere taak doen op school? Deelnemen kan je directeur enkel verplichten als dat zo overlegd is in het LOC.
"Ik neem 1/5 ouderschapsverlof op en ben normaal op donderdag thuis. Mag de directeur mij verplichten deel te nemen aan activiteiten op die dag", vraagt leraar Siska.
Behoudt Singapore zijn PISA-toppositie in de rankings als ook 21ste-eeuwse vaardigheden meetellen? Klasse-redacteur Kyra en fotograaf Katoo zoeken het uit.
Als ik als leraar een film(fragment) vertoon in de klas, moet ik dan toestemming hebben van de maker en SABAM een vergoeding betalen? Geldt dit ook voor YouTube-filmpjes?
87 procent voor lezen, 82 procent voor luisteren. Ziedaar de scores van de peilingstoets Nederlands voor leerlingen zesde jaar basis. Best goed, maar wel een duidelijke daling. Lerarenopleider Nederlands Tom Venstermans probeert die te verklaren.
1 september 2019 starten voor het eerst leerlingen in de hervormde eerste graad. “Differentiëren doen we in de 27 uren algemene vorming”, zegt directeur Filip Van den Wyngaert van het Sint-Norbertusinstituut in Duffel. “Zo kunnen we met het keuzegedeelte ‘ons goesting doen’”
Hoe pak je oplossingsgericht zorgvragen aan? Dit 7-stappenplan brengt inzicht in de onderwijsbehoefte en haalbare aanpassingen voor leerling én leraar.
Zie je foto's van leerlingen verschijnen op de socialemediaprofielen van leraren? Of deel je die zelf wel eens? Check of jij en je school dat doen volgens de regels van de kunst.
De afgelopen 15 jaar was het Finse onderwijs hét voorbeeld voor heel Europa en de wereld. Het land behoort in de laatste PISA-peilingen nog steeds tot de (sub)top, toch dalen de resultaten. In tegenstelling tot buurland en nieuwe topper Estland. Is er een nieuw onderwijswalhalla in de maak?
Sinds 18 mei 2018 moet elke school in orde zijn met de nieuwe Europese privacywet. Inge Coeckelbergs, directeur van GBS de Rekke in Stabroek schoot al in actie. “Je moet die regels niet als planlast bekijken, maar als de ideale kans om orde op zaken te stellen.”
Vlaamse 14-jarigen scoren steeds beter voor burgerschapszin en politieke kennis. Maar ze zijn daarom nog geen actieve burgers. Dat blijkt uit onderzoek.
Mathew maakte een bijzondere carrièreswitch. Van een garage vol vrachtwagens naar een klas vol kleuters. Hoe evalueert deze kleutermeester zijn eerste werkjaar?
Of een kind al dan niet mag drinken en plassen tijdens de les hangt af van de leraar of het schoolreglement. Maar het gezond verstand primeert als het om gezondheid gaat.
De controlearts kan je vervroegd aan het werk zetten wanneer hij je ziekteverlof niet langer gerechtvaardigd vindt. Doe je dat niet dan verlies je je recht op salaris, tenzij een arbritragearts werd aangesteld.
De leraar mag geen lesmateriaal gebruiken van een bepaald merk, zoals tandpasta bij een les over hygiëne. Reclame mag niet op school. En sponsoring dan?
'Mag mijn zoon van 2,5 jaar met een luier naar school', vraagt mama Ilse. Ja, dat mag. Duidelijke afspraken hierover tussen school en ouders zijn wel belangrijk.
"In onze school moeten leraren die deeltijds werken op hun vrije dag naar school komen om te overleggen met hun duopartner. Vorige schooljaren regelden we dit via een duoboek, mail, telefoon … Kan de directie ons verplichten om op klasvrije dagen naar school te komen?", vraagt Ria, leraar vijfde leerjaar.
Papa Marc is soms 'chauffeur' voor de school, om te gaan zwemmen of op bosklassen te gaan. Is hij verzekerd voor dat vervoer? Ja, via zijn autoverzekering.