Museum en Expo
Joods Museum van België
Met je leerlingen een andere cultuur verkennen? Zin om via het aanbod van het Joods Museum van België over het jodendom te praten? En tegelijk werken aan burgerschap, geschiedenis en samenleven in diversiteit?
Opgelet: Het Joods Museum van België is momenteel gesloten wegens verbouwingen. De activiteiten van de educatieve dienst worden wel verdergezet: workshops, wandelingen, bezoeken aan de Synagoge.
Jouw voordeel
Gratis met je Lerarenkaart in plaats van 12 euro.
Programma voor je klas
Doelgroep
Vanaf 8 jaar.
OMSCHRIJVING
Het Joods Museum van België zet met een uitgebreid educatief aanbod in op culturele bewustwording:
- ABC van het Jodendom (90 minuten): maak kennis met feesten, rituelen en praktijken van het jodendom. Wat betekent het om joods te zijn? Wat is Sjabbat?
- Riten, rituelen en overgang (90 minuten): onderzoek universele rituelen die ons verbinden met anderen. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen culturen?
- Bezoek aan de Grote Synagoge van Brussel (vanaf november: op maandag, dinsdag, donderdag): maak kennis met de geschiedenis en architectuur van dit uitzonderlijk erfgoed, als getuige van de integratie van de Joodse gemeenschap in België.
Daarnaast focust het museum op herinneringseducatie en burgerzin, op ontmoeten en handelen:
Ontmoeting met een getuige van de Shoah (60 minuten): de getuige geeft een levende herinnering door. Deze ontmoeting sluit aan bij een brede reflectie op de samenleving via een educatieve activiteit naar keuze:
- Verhalen van verzet (90 minuten): ontdek de verhalen en de keuzes van iconische figuren uit het verzet. Deze workshop behandelt stereotypen en discriminatie. De focus op burgerzin en verantwoordelijkheid wil leerlingen bewust maken van het belang van hun engagement tegen onrecht.
- Gehoorzaam, ik? (90 minuten): leer hoe samenlevingen afglijden naar blinde gehoorzaamheid. Deze workshop legt mechanismen bloot zoals propaganda, conformisme en onderwerping aan autoriteit, maar moedigt tegelijkertijd een kritische reflectie over de daad van ongehoorzaamheid aan.
- De mechanismen van haat (75 of 90 minuten): duik na de getuigenis in een analyse van de processen die tot genocidale haat leiden. Deze workshop onderzoekt categorisering, polarisatie en dehumanisering, om de escalatie van haat beter te begrijpen en te voorkomen.
Reflectie op de escalatie van haat: leer het hoofd bieden aan dagelijkse situaties van minachting voor anderen. De groep wordt zich bewust van stereotypen, discriminatie en individuele verantwoordelijkheid binnen de escalatie van haat.
De Marollen, ballingschap en Joods geheugen (90 of 120 minuten interactief): verken de verhalen over de Joodse immigratie naar Brussel via een wandeling, al dan niet voorafgegaan door een interactief onderzoek in het hartje van de Marollen.
Het Joods Museum van België wil leerlingen ook aanmoedigen om actie te ondernemen tegen discriminatie, racisme en antisemitisme:
- Inleiding tot de geschiedenis van het antisemitisme (90 minuten): Joden beheersen de wereld, zijn de machtigen der aarde … Waar komen deze stereotypen vandaan? Waarom zijn ze zo hardnekkig in het collectief geheugen? We onderzoeken de historische wortels van het antisemitisme.
- Antisemitisme: de geschiedenis en de betrokkenen aan het woord (180 minuten): een bewustwordingsproces over de historische wortels van het antisemitisme in Europa. Israël = Jood? Zijn Joden rijk? Zijn Joden en moslims vijanden? Leerlingen leren op een concrete en tastbare manier hoe het antisemitisme de betrokkenen raakt.
- Antisemitisme? Dit baart mij zorgen!: een dagvullend programma gewijd aan de strijd tegen de deconstructie van antisemitische stereotypen en antisemitisme. Het eerste deel (180 minuten) staat in het teken van cultureel bewustzijn: wat betekent het om joods te zijn? Is het jodendom een religie? Zijn er verschillende joodse culturen? Het tweede deel (180 minuten) zoomt in op ‘Antisemitisme: de geschiedenis en de betrokkenen aan het woord’. De dag wordt afgesloten met een reflectie op de gemeenschappelijke mechanismen die elk de verschillende vormen van racisme kenmerken.
Bekijk het educatieve programma. Je vindt er meer informatie, contactgegevens en het reservatieformulier.
Past bij deze vakken
- geschiedenis
- mens & maatschappij
Waar?
Joods Museum van België
Miniemenstraat 21
1000 Brussel
België
Contact
Algemene contactgegevens
- 02 512 19 63
- info@mjb-jmb.org
- mjb-jmb.org
- facebook.com/JewishMuseumBelgium
- instagram.com/jewishmuseumbelgium
Educatieve gegevens
- Frie Van Camp
- 0494 05 14 47
- f.vancamp@mjb-jmb.org
Log in om te bewaren