Verhaal
Leraar op bedrijfsstage: gratis vervanglessen
Ze werkte nooit eerder in een ziekenhuis of zorgcentrum. Toch geeft Nadia Van Hoecke (36) les over personenzorg en huishoudkunde. Dat klopte niet, vond ze. Daarom deed ze een bedrijfsstage op de afdeling geriatrie van het buurtziekenhuis. Een gratis vervanger nam intussen haar lessen over.
Nadia: “Irma (93) is bijna doof en zo goed als blind. Alle verpleegsters roepen tegen haar, dan hoort ze het nog net. Maar ze weet wel meteen dat ik ‘die nieuwe’ ben. Ze ziet dat aan mijn houding, denk ik. Op mijn eerste stagedag kijkt ze de kat uit de boom. Op het einde van mijn stageweek krijg ik warme knuffels en heel veel liefde. ‘Ik ga u missen’, zegt ze.”
Eindelijk eens op de werkvloer
Nadia straalt nog na. Ze geeft les personenzorg en huishoudkunde in een OV3- en OV4-school in VTS 3 Sint-Niklaas. Rugproblemen hielden haar thuis uit het kinderdagverblijf waar ze jaren werkte. Maar haar passie voor zorg bleef intact. Die draagt ze nu uit als leraar. Door een bedrijfsstage kwam ze eindelijk eens op de echte werkvloer.
“Onze Technisch Adviseur-Coördinator (TAC) kwam af met de stages. Ik zag dat meteen zitten. Ik had nog nooit in een ziekenhuis of zorgcentrum gewerkt. Dat klopt toch niet als je les geeft aan leerlingen die daar terechtkomen. Tijdens mijn stage zaten mijn leerlingen niet zonder les. Een docent van Syntra bracht een gratis programma rond ondernemingszin op maat van mijn leerlingen.”
Dezelfde stage als mijn leerlingen
“Mijn taak was identiek aan die van mijn stageleerlingen. Ik hielp afruimen, assisteerde patiënten bij het eten. Daarna bracht ik verse waterkannen, vulde de medicatiekarren bij en maakte bedden op. Medicatie en materiaal dat op was, bestelde ik bij. Op rustigere momenten bracht ik de binnenpost weg, vulde het logboek in, controleerde de ijskasten op vervallen goederen en ontsmette kamers en toiletten.”
Op de stage bouwde Nadia haar netwerk uit voor toekomstige stageplaatsen en werkbezoeken. En ze kreeg er een goed inzicht in de stageopdracht en begeleiding van haar leerlingen. “Op de geriatrie passeren veel stagiairs. Ik zag bijvoorbeeld dat ze geen to-dolijst hadden voor onze leerlingen. Die heb ik dan opgemaakt tijdens mijn stage.”
Mijn werkplezier steekt leerlingen aan
“Toen ik de medicatiekar aanvulde, merkte ik dat je daar heel wat kennis voor moet hebben. Voor sommige leerlingen is die taak te hoog gegrepen. Met die feedback liep ik langs bij de verantwoordelijken op onze stageplaats en stelde ik de stagedoelstellingen bij op school. Win-win.”
Intussen staat Nadia na haar stageweek opnieuw voor de klas. “De leerlingen vragen me de kleren van het lijf. Ze zijn heel nieuwsgierig naar mijn verhalen en anekdotes. Aan die anekdotes koppel ik nu mijn lessen. En weet je wat echt zalig is? Ik kan het werkplezier dat ik zelf heb ervaren, overbrengen op mijn leerlingen.”
Gratis vervanglessen
Elke leraar kan een bedrijfsstage volgen, ook op eigen initiatief, met toestemming van de directie. Bied je leerlingen ondertussen een zinvolle activiteit aan tijdens je afwezigheid. Doe gratis een beroep op een Syntra-docent die met jouw leerlingen op maat werkt rond ondernemingszin.
Log in om te bewaren
veerle
25 november 2017Interessant artikel
Laat een reactie achter