Mag dat?
Mag een stagiair alleen voor de klas staan als de leraar ziek is?
In een basisschool in de buurt zijn 3 van de 12 leraren ziek. De directeur heeft onze lerarenopleiding gevraagd om stagiairs van bij ons in te zetten in de klassen waar geen leraar is. Mag dat?
Leen – docent lerarenopleiding
Ja, dat mag
Zowel de school, de lerarenopleiding als de stagiair moeten akkoord gaan. Als die 3 partijen het eens zijn, mag je een stagiair zonder mentor inzetten in de klas.
Wordt de stagiair betaald voor die vervanging?
Nee, stages zijn in principe onbezoldigd.
Scholen kunnen ervoor kiezen om een student te betalen uit eigen werkingsmiddelen, maar dan gaat het niet meer om een stage. Zo kan de school de student via een statutaire aanstelling vergoeden (op voorwaarde dat de student een bekwaamheidsattest heeft). Ook als vrijwilliger heeft de student recht op een vergoeding.
Let op: die financiële regeling kan impact hebben op de student. Zo kan een vergoeding ervoor zorgen dat de studiebeurs vervalt, terwijl die bij onbetaalde stages gegarandeerd blijft. Bespreek dit dus vooraf goed met de stagiair en de lerarenopleiding om misverstanden te vermijden.
Waar moet je als school rekening mee houden?
Wil je een stagiair zelfstandig laten invallen? Ga dan op tijd in gesprek met de student en de lerarenopleiding. Samen kunnen jullie de voordelen en aandachtspunten afwegen:
Voordelen
- Extra hulp in noodgevallen: een stagiair kan een zieke leraar vervangen.
- Versterkte samenwerking: het biedt scholen en lerarenopleidingen kansen om samen op te leiden.
- Leren door te doen: zelfstandig lesgeven is een unieke leerkans die de student goed voorbereidt op de praktijk.
Aandachtspunten
- Beperkte ervaring: stagiairs zijn nog in opleiding en hebben een beperkte praktijkervaring. Het is belangrijk dat een student zich voldoende klaar voelt om alleen voor de klas te staan.
- Beperkte flexibiliteit: de vervanging moet worden afgestemd op de agenda van de opleiding, wat niet altijd eenvoudig is.
- Minder ruimte: door de vervangingsopdracht heeft de stagiair minder tijd voor andere taken. Ga samen na hoe dit de rest van het opleidingstraject beïnvloedt.
Ook zonder mentor in de klas hebben stagiairs nood aan coaching, wat extra werk van je team kan vragen. Voorzie dus zeker voldoende begeleiding – mogelijk ook vanuit de lerarenopleiding – om het beste uit de stagiair te halen.
Klasse werkte voor dit artikel samen met het departement Onderwijs en Vorming.
Log in om te bewaren
Ronny Ulenaers
26 november 2024Het is fijn dat dit toegelaten wordt. Maar hoe zit het met verzekering? Een stagiair mag bij mijn weten niet alleen functioneren. Er moet altijd begeleiding aanwezig zijn.
Wat bij noodsituaties? Welke verantwoordelijkheden heeft de stagiair dan? En wat zijn de consequenties als het dan echt fout loopt?
Sara Frederix
27 november 2024Bedankt voor je feedback en info. We bekijken je suggesties. Sara van Klasse
Veerle Vanderhaegen
27 november 2024Naar mijn gevoel is het artikel te kort.
IK volg de opleiding als zijinstromer.
Ik heb vorig jaar ook de vraag gekregen om te vervangen en alleen voor de klas te staan.
Er werd vanuit de opleiding duidelijk gesteld dat ik niet alleen voor de klas mag staan omdat ik dan niet verzekerd ben. "Bel ons als het de kuisvrouw is die vanachter in de klas zit, dan praten we er even over"
Ook na mijn laatste stageles zou ik niet meer verzekerd zijn als ik iemand vervang.
Verder vind ik het ook heel erg raar dat het ok zou zijn om hetzelfde werk te doen, maar er niet voor betaalt te moeten worden.
Hier had toch wat meer uitleg mogen staan over deze problemen (loon + verzekering).
En wat met de ethisch problemen? Kan de stagiaire wel weigeren? Ze moeten nog punten krijgen. Is dit dan niet teveel belangenvermenging?
Sara Frederix
27 november 2024Bedankt voor je feedback en info. We bekijken je suggesties. Sara van Klasse
Laat een reactie achter