Duiding
Leren leren: waarom je van elke toets slimmer wordt
Waarom toetsmomenten in de klas én thuis de beste leermomenten zijn? En je toetsen dus niet enkel inzet om te evalueren? Expert effectieve leerstrategieën Tine Hoof (ExCEL) legt het uit in deze video. Extra: een stappenplan om zelf aan de slag te gaan.
Bekijk de video: Leerstrategieën uitgelegd
En nu jij!
Zet toetsing voortdurend in tijdens je lessen. Niet enkel om te evalueren en feedback te geven, maar ook als strategie om effectief te leren. En wie zichzelf ook thuis toetst, weet of hij de leerstof kent of enkel herkent.
Waarom?
Test-effect: telkens leerlingen informatie uit hun langetermijngeheugen ophalen, versterken ze de toegang tot die kennis en kunnen ze die steeds sneller ophalen én langer onthouden.
Hoe?
- introquiz
- exit-ticket
- wisbordjes
- oefenkaartjes
- think-pair-share
- …
Ideaal voor
Zowat alles, maar zeker basisleerstof waarop je vak steeds verder bouwt:
- belangrijke definities en begrippen
- het ei-lied, werkwoorden Duits, symbolen bij bouwkundig tekenen …
Je leerlingen aan het werk
- jezelf toetsen met oefenkaartjes of apps zoals Quizlet
- boeken toe en vertel het aan de kat
Dit stappenplan om toetsen in te zetten als leerstrategie kwam tot stand in samenwerking met Tine Hoof, Expertisecentrum voor Effectief Leren, Thomas More. Je vindt het ook op een handige fiche die je kan downloaden en printen. Op zoek naar een concreet voorbeeld? Kijk binnen bij leraar Christophe.
Log in om te bewaren
Femke
7 januari 2021Graag veel meer van dat!!!
Er zijn nog 5 andere effectieve leerstrategieën, naast retrieval practice. Bestaan daar ook filmpjes over? (Of zullen jullie die nog maken?... 🙏)
Seppe Goossens
25 oktober 2021Die zijn er zeker, Femke. Heel late reactie, maar mocht je ze toch nog niet gevonden hebben: hier staan ze samen: https://www.klasse.be/251761/videoreeks-leerstrategieen-met-effect/
Sander Van Acker
13 januari 2021De leerstrategieën zoals retrieval practice zijn zeker effectief. In het voorbeeld van Christophe gebruikte hij retrieval practice om de voorkennis naar boven te halen om daar nieuwe leerstof aan vast te knopen. Dit is eigenlijk een andere strategie: het activeren van een bestaand referentiekader. Retrieval practice thuis uitvoeren werkt als dit gebruikt wordt om het referentiekader te vergroten of te verfijnen of exacter te maken. B.v. je herinneren dat Boekarest de hoofdstad is van Roemenië moet passen in het referentiekader dat Roemenië een land is in Europa, meer bepaald Oost-Europa, of nog fijner met als buurlanden Hongarije, Bulgarije ...
Een leerling moet zich bewust zijn dat hij een beter geografisch beeld van Europa aan het proberen verkrijgen is. Met andere woorden hij moet zich bewust zijn van de zin, het doel van zijn leren. Wil hij dit doel niet bereiken zal de retrieval practice weinig uithalen. Op de eerste plaats komt doelgericht leren, ten tweede het bestaand referentiekader activeren en pas dan komen technieken als 'retrieval practice' aan de orde.
Laat een reactie achter