Hoe weet je of een kind luizen heeft? Gebruik de nat-kam-methode. De luizen nadien uitroeien, doe je in 8 simpele stappen.
Wat heb je nodig?
kam • tandenstoker • luizenkam • crèmespoeling, conditioner of balsem • kom lauw water • 2 handdoeken • witte servetten of keukenrol
Hoe ga je te werk?
Je kind zit voorovergebogen over de wasbak of het bad. Maak het haar zeer nat met lauw water.
Wrijf het haar in met heel veel conditioner. Niet uitspoelen.
Kam de knopen uit het haar met de gewone kam.
Kam dan met de luizenkam. Kam van achter naar voor, dus van de nek naar het voorhoofd. Start aan het oor en schuif na elke kambeweging op tot je aan het andere oor komt. Let op: druk je kam goed tegen de hoofdhuid, want luizen nestelen zich zo dicht mogelijk bij de huid.
Veeg na elke kambeweging de kam af aan wit keukenpapier en kijk of je luizen ziet. Ze vallen op door de witte achtergrond. Een luis is 2 tot 4 mm groot en grijs-wit tot bruin van kleur.
Zitten er luizen tussen de tandjes van de kam? Verwijder ze dan met een tandenstoker.
Laat je kind nu rechtop zitten. Herhaal het kammen met de luizenkam, maar nu in de andere richting: van voor naar achter, dus van het voorhoofd naar de nek. Start weer bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor. Veeg telkens af aan het keukenpapier en kijk of je luizen ziet.
Als je klaar bent met kammen, spoel dan het haar uit en droog het met een handdoek.
Ga jij voor een straf blad?
Geboeid worden door onderbouwde tips en inspirerende verhalen? Krijg 4 keer per jaar Klasse Magazine in je bus, voor maar € 10.
Onze jongste was gevoelig voor hoofdluis: als er beestjes gemeld werden in de klas, had ze het gegarandeerd ook zitten. Bovenstaande tips zijn nuttig maar soms een beetje overkill.
De ongenode gasten zijn makkelijk weg te krijgen met de natkammethode, als je een goede luizenkam gebruikt. Die van ons is er eentje met lange, dicht op elkaar staande, metalen tanden. Die kamt ook de neten weg en werkt ook voor lang en dik haar. Je vindt dergelijke kammen in de apotheek. Plastic kammen met vierkante tanden en kammen met tandjes van amper 1 cm lang, zijn niet geschikt. Je moet bij het kammen nl. de hoofdhuid raken, en dat lukt niet bij dik haar.
Ik kamde de haartjes van onze jongste wekelijks even na ter controle: conditionner aanbrengen na het wassen, doorkammen met een grove kam, even een vlugge check doen met de luizenkam (vooral in de nek en op het voorhoofd vind je neten en luizen). Dan kan je snel reageren als er luizen zijn en krijgen die niet de tijd om massa's vriendjes te kweken.
Als we beestjes vonden, dan was de aanpak als volgt:
1) Beddengoed verversen. Je hoeft dit helemaal niet op 60 graden te wassen, want zelfs als er nog ergens een luis of enkele neten aan blijven hangen, zijn die dood voor je de lakens opnieuw gebruikt. In ideale omstandigheden overleven luizen maximaal 48 uur, neten 10 dagen als ze los komen van hun gastheer, en wassen en strijken zijn verre van ideaal voor die beestjes. Als je om de halve week kamt, maakt het niet uit dat er nog ergens een luis vanop een kussen weer op een hoofdje raakt. De kans hierop is trouwens klein: na een dag zonder eten zijn die meestal al ver dood.
2) Handdoek van degene met luizen meteen na gebruik in de was doen en niet doorgeven aan andere gezinsleden.
3) Borstel van degene met luizen apart zetten en regelmatig controleren, een grove kam is makkelijker in onderhoud.
4) Haarspeldjes en rekkertjes apart houden en de verkleedspullen opbergen tot de luizen weg zijn.
5) Het haar van alle gezinsleden controleren - want je geeft ze makkelijk aan elkaar door en zo kunnen ze blijven rondgaan.
6) Het haar van wie luizen heeft grondig wassen, spoelen, er een handvol conditioner onder werken, het haar doorkammen met een grove kam en op een middenstreep kammen. Vervolgens van in de nek tot aan de kruin (van onder naar boven dus) de lokken doorkammen met een luizenkam, en daarna de linker- en rechterkant van het haar op dezelfde manier doorkammen tot aan de middenstreep. De neten en luizen die je vindt afvegen aan een keukenhanddoek die je na gebruik meteen in de kookwas gooit. Of wegspoelen in het badwater maar de haren daarna niet meer met dat water spoelen en ervoor zorgen dat ze ook niet in het water hangen ! Een paar haarklemmetjes kunnen handig zijn om doorgekamd haar op te steken en apart te houden. Na het kammen de conditioner uitspoelen en de haren warm drogen met een föhn. Daar houden luizen niet zo van.
Ik doe dat eerst 2 tot 3 dagen na elkaar, nl. tot ik geen luisjes meer vindt, en vervolgens om de 3 à 4 dagen (een keer in het weekend en een keer op woensdag) om ook luizen die uit achtergebleven neten komen weg te vangen. Dat doe ik twee weken lang. Je zal zien dat er na een dikke week opnieuw een paar kleine luisjes tussen de kam kunnen zitten. Dan kam je weer een paar dagen na elkaar en nog een week om de halve week. Op deze manier ben je er op 2 weken en ongeveer 8 keer kammen echt wel vanaf.
De luizenkam kan je eenvoudig schoon houden door de tandjes voor het kammen door een (niet steriel) gaasje te steken en dat na gebruik te verwijderen. De draadjes van het gaasje zitten tussen de tanden en maken de kam in 1 keer schoon. Kan je meteen een volgend gezinslid controleren.
Ik heb de volgende vraag: Mijn jongste dochter kreeg zaterdag bij de kapper te horen dat ze luizen heeft. Gelijk met shampoo plus behandeld en vervolgens kwamen er levende luizen mbv de kam uit haar haar Op zondag ook nog een levende luis en helaas vandaag weer. Nu ging ik haar met demeticon behandelen maar twijfel of ik niet beter had kunnen wachten tot aanstaande zaterdag om weer met de shampoo aan de gang te gaan
Beste Linda, drie keer per dag is helemaal niet nodig. 1 keer is meer dan voldoende. Als je dat twee weken volhoud dan ben je, meestal ook al zonder shampoo, luizen vrij. Als je na twee weken kammen nog steeds luizen ziet, dan weer behandelen met shampoo. Veel succes! Luizen zijn inderdaad heel irritant maar niet gevaarlijk! Vriendelijke groet!
Bedankt voor je bericht! Ze is er nu vanaf maar sinds dinsdag heeft de oudste luizen!Meteen behandeld, nacht laten intrekken en opnieuw veel kammen. Behalve een paar dode luizen tref ik nu neten aan maar deze zijn niet glazig. Dan zijn ze niet schadelijk? Kan ik dan het best met conditioner ze eruit kammen?
Graag toch even een bedenking. Op onze school waren er tot vorig jaar zelden luizen. Sinds vorig jaar is er nu een nieuw gezin op school toegekomen. De kinderen brachten luizen mee naar de school. De kinderen worden amper behandeld en de besmetting blijft, steeds wisselende kinderen hebben te kampen met luizen. Het CLB komt enkel controleren en vaststellen dat er nog luizen of neten zijn, wassen doen ze niet en mogen wij als school ook niet. Triestig, vroeger kon dit wel. Nu niet meer. Jammer want het is telkens onze zorgjuf die de kleuters moet gaan controleren en ondertussen gaan onze zorguren verloren.
Waar zit je dan met je privacy? Niet alle controlerende mama's zullen al even discreet omgaan met het gebeuren. Als directie heb je hier amper impact op.
Wij hebben op de school van onze kinderen al jaren een kriebelteam. Alle kriebelouders tekenen een privacy-charter en engageren zich om zowel de privacy van de leerlingen als deze van het lerarenkorps te respecteren. Het was even wennen zowel voor de kriebelouders als voor de leerkrachten maar na 6 jaar kunnen we echt wel zeggen dat het werkt.
Welke privacy? Mijn dochtertje komt al sinds 1 september telkens ze naar de voor- en naschoolse opvang gaat steevast met volwassen hoofdluizen in haar haren thuis. De school deed de eerste 2 maanden amper iets (een briefje in haar klas i.p.v. in de hele school want ze haalt het in de opvang voor iedereen daar). Toen na de herfstvakantie de luizenplaag nog niet was ingedijkt werd ik door de school beschouwd als vervelend: ik vond het niet meer dan normaal dat de ouders van alle kinderen werden verwittigd, dat het CLB werd ingeschakeld enz. De verpleegster van het CLB was zeer belerend en schermde met nepargumenten en de privacy. Ze mocht omwille van de besmettingsrisico's (nog nooit gehoord van kokend water) en omwille van de privacy niet controleren met de luizenkam, enkel op zicht. Wat heeft dat met privacy te maken. Ik doe niet anders dan wassen, ontsmetten, controles van het hele gezin met de luizenkam, chemische shampoos gebruiken op haar kleuterhoofdje (lekker gezond). En ondertussen ziet men mij als dader i.p.v. slachtoffer. Mijn man werd gisteren door de juf aangesproken over het luizenprobleem van Yasmin terwijl er een tiental ouders rond hem stonden. Waar is de privacy gebleven. Nu willen ze ons les geven in luizenbestrijding. Geloof me, ik ben expert ondertussen. Er is ook zoiets als veilig naar school kunnen gaan. Iets wat mijn dochter nit meer kan
Hallo, ik ontdek hier net jullie reacties. ook onze oudste heeft last van luizen. Onze behandeling bestaat er ook in om te behandelen met producten, lakens te wassen, jassen en mutsen apart te houden. kortom we houden ons aan het boekje ;-). Op de nat kam methode na. de luizen zijn er al uit en neten krijg ik er omwille van de fijne haren van mijn dochter met een kammetje niet uit. dus is dat neet per neet met mijn nagels. en dan nog eens behandelen enkele dagen nadien. en bijna dagelijks blijven controleren. Ik moet zeggen dat we er steeds snel bij zijn. een luis gezien en we beginnen er weer aan. het frustrerende is echter dat zij dan twee weken luisvrij is en het dan gegarandeerd weer heeft zitten. Tot twee weken geleden dacht ik ze brengt het gegarandeerd mee van school. Maar nu heeft ze het ineens midden in de vakantie waar ze op haar zus na met geen andere kinderen in contact komt. Dus vraag ik me nu af of het dan toch "in huis" zit. Alleen kan ik dat niet echt goed geloven omdat zij de enige is in ons gezin die er last van heeft. De zus, mijn man en ik hebben het nooit. Onze jassen hangen samen, we knuffelen wel eens, de zussen onderling wisselen van verkleedkleding, maw kansen genoeg om het over te zetten en toch blijft het enkel bij de oudste. Kan iemand mij beschrijven wat het verschil is tussen witte neten en grijze? mij is altijd verteld dat de witte neten eigenlijk de dode neten zijn, restanten eigenlijk. maar nu begin ik me af te vragen of dat toch niet nog levenden zijn die dan toch verder ontwikkelen. ik zie die witte dingen momenteel als de enige manier waarop het bij de oudste kan blijven duren. Iemand nog andere suggesties om er toch vanaf te geraken? ik heb een periode wekelijks met producten gewassen maar dan wordt het zo broos en breekbaar. het is dan net stro... Dus als iemand nog een suggestie heeft graag... wij zijn thuis een beetje einde raad momenteel... groetjes, Nele
Beste allen, hoe ziet een neet eruit. Bij het kammen van mijn zoon vinden we een paar luizen, maar ook veel "kleine bruine bolletjes met een fijn staartje (niet stukje haar) eraan: 1mm+1mm staart; (lijkt wat op een spermatozoïde). Deze bewegen niet en lijken eerder op bruine zaadjes of pollen van planten ? Als ik google op neten-luizen kom ik eerder op witte elipsvormige eitjes, bij "neten". Een luis is me duidelijk qua foto (beweegt en met pootjes met gekarteld lichaam). Hierbij een link: op de 2de foto zie je uitvergroot-in waterdruppels zo 2 van die bruine bolletjes zonder poten zitten tss de luizen... Zijn dit neten of iets anders ? Ik dacht dat neten wit waren en tegen de haren plakten ? mvg
Toen mijn zoon 2 jaar geleden luizen kreeg, was ik genoodzaakt zijn haren af te scheren; hij is namelijk een 'métis' (papa is Afrikaans en ik ben blank), dus had hij heel lang en dik kroeshaar (wat al heel moeilijk te kammen is met veel conditioner en een gewone borstel 2x/week). Ondertussen is zijn haar gelukkig weer bijgegroeid, maar hou ik het korter, bang om nog eens zijn haar te moeten afscheren. Kent iemand een methode die ook voor zo dik en lang kroeshaar werkt (luizenkam krijg je er echt niet door)?
Ik weet niet precies hoe deze methode heet maar in amsterdam zitten er verschillende salons voor. Het komt er op neer dat je met je hoofd in een een afgesloten hitte en droogte kap zit. Luizen en neten kunnen hier blijkbaar helemaal niet tegen:) heel handig voor mensen met extensies, dreads, of lastig kambaar haar...schijnt wel kostbaar te zijn, maar als je er dan van 1X vanaf bent.
Ik ben de maatschappelijk werker op een school. Wij als basisschool vinden deze bijlagen enorm praktisch voor onze ouders. Hebben jullie ook soms een slovaakse, bulgaarse vertaling hiervan? Zoja, waar kan ik deze vinden?
Hoi, Wij zijn hier een luizelaag aan het aanpakken thuis. Maar dan mijn probleem, hoe pak ik de luisjes aan die in de stoffen zetel zitten?? Ik heb er net een kleintje zien kruipen en ben natuurlijk helemaal niet meer op mijn gemak nu... ? Gr, Inge
Dag Inge. Lastig hè, zo'n plaag in huis. Je kan de kussens van de zetels apart leggen in de kelder, in de garage ... en minstens 48u niet gebruiken. Of vraag raad aan je huisarts of apotheker. Groeten, Mieke - redactie Klasse.
Ga jij voor een straf blad? Geboeid worden door onderbouwde tips en inspirerende verhalen? Krijg 4 keer per jaar Klasse Magazine in je bus, voor maar € 10.
M3
4 juli 2015Onze jongste was gevoelig voor hoofdluis: als er beestjes gemeld werden in de klas, had ze het gegarandeerd ook zitten. Bovenstaande tips zijn nuttig maar soms een beetje overkill.
De ongenode gasten zijn makkelijk weg te krijgen met de natkammethode, als je een goede luizenkam gebruikt. Die van ons is er eentje met lange, dicht op elkaar staande, metalen tanden. Die kamt ook de neten weg en werkt ook voor lang en dik haar. Je vindt dergelijke kammen in de apotheek. Plastic kammen met vierkante tanden en kammen met tandjes van amper 1 cm lang, zijn niet geschikt. Je moet bij het kammen nl. de hoofdhuid raken, en dat lukt niet bij dik haar.
Ik kamde de haartjes van onze jongste wekelijks even na ter controle: conditionner aanbrengen na het wassen, doorkammen met een grove kam, even een vlugge check doen met de luizenkam (vooral in de nek en op het voorhoofd vind je neten en luizen). Dan kan je snel reageren als er luizen zijn en krijgen die niet de tijd om massa's vriendjes te kweken.
Als we beestjes vonden, dan was de aanpak als volgt:
1) Beddengoed verversen. Je hoeft dit helemaal niet op 60 graden te wassen, want zelfs als er nog ergens een luis of enkele neten aan blijven hangen, zijn die dood voor je de lakens opnieuw gebruikt. In ideale omstandigheden overleven luizen maximaal 48 uur, neten 10 dagen als ze los komen van hun gastheer, en wassen en strijken zijn verre van ideaal voor die beestjes. Als je om de halve week kamt, maakt het niet uit dat er nog ergens een luis vanop een kussen weer op een hoofdje raakt. De kans hierop is trouwens klein: na een dag zonder eten zijn die meestal al ver dood.
2) Handdoek van degene met luizen meteen na gebruik in de was doen en niet doorgeven aan andere gezinsleden.
3) Borstel van degene met luizen apart zetten en regelmatig controleren, een grove kam is makkelijker in onderhoud.
4) Haarspeldjes en rekkertjes apart houden en de verkleedspullen opbergen tot de luizen weg zijn.
5) Het haar van alle gezinsleden controleren - want je geeft ze makkelijk aan elkaar door en zo kunnen ze blijven rondgaan.
6) Het haar van wie luizen heeft grondig wassen, spoelen, er een handvol conditioner onder werken, het haar doorkammen met een grove kam en op een middenstreep kammen. Vervolgens van in de nek tot aan de kruin (van onder naar boven dus) de lokken doorkammen met een luizenkam, en daarna de linker- en rechterkant van het haar op dezelfde manier doorkammen tot aan de middenstreep. De neten en luizen die je vindt afvegen aan een keukenhanddoek die je na gebruik meteen in de kookwas gooit. Of wegspoelen in het badwater maar de haren daarna niet meer met dat water spoelen en ervoor zorgen dat ze ook niet in het water hangen ! Een paar haarklemmetjes kunnen handig zijn om doorgekamd haar op te steken en apart te houden. Na het kammen de conditioner uitspoelen en de haren warm drogen met een föhn. Daar houden luizen niet zo van.
Ik doe dat eerst 2 tot 3 dagen na elkaar, nl. tot ik geen luisjes meer vindt, en vervolgens om de 3 à 4 dagen (een keer in het weekend en een keer op woensdag) om ook luizen die uit achtergebleven neten komen weg te vangen. Dat doe ik twee weken lang. Je zal zien dat er na een dikke week opnieuw een paar kleine luisjes tussen de kam kunnen zitten. Dan kam je weer een paar dagen na elkaar en nog een week om de halve week. Op deze manier ben je er op 2 weken en ongeveer 8 keer kammen echt wel vanaf.
De luizenkam kan je eenvoudig schoon houden door de tandjes voor het kammen door een (niet steriel) gaasje te steken en dat na gebruik te verwijderen. De draadjes van het gaasje zitten tussen de tanden en maken de kam in 1 keer schoon. Kan je meteen een volgend gezinslid controleren.
linda
14 oktober 2015Ik heb de volgende vraag: Mijn jongste dochter kreeg zaterdag bij de kapper te horen dat ze luizen heeft. Gelijk met shampoo plus behandeld en vervolgens kwamen er levende luizen mbv de kam uit haar haar
Op zondag ook nog een levende luis en helaas vandaag weer. Nu ging ik haar met demeticon behandelen maar twijfel of ik niet beter had kunnen wachten tot aanstaande zaterdag om weer met de shampoo aan de gang te gaan
Wie weet er raad. Ik kam 3 keer per dag
Ele
16 oktober 2015Beste Linda, drie keer per dag is helemaal niet nodig. 1 keer is meer dan voldoende. Als je dat twee weken volhoud dan ben je, meestal ook al zonder shampoo, luizen vrij. Als je na twee weken kammen nog steeds luizen ziet, dan weer behandelen met shampoo. Veel succes! Luizen zijn inderdaad heel irritant maar niet gevaarlijk! Vriendelijke groet!
linda
29 oktober 2015Bedankt voor je bericht! Ze is er nu vanaf maar sinds dinsdag heeft de oudste luizen!Meteen behandeld, nacht laten intrekken en opnieuw veel kammen. Behalve een paar dode luizen tref ik nu neten aan maar deze zijn niet glazig. Dan zijn ze niet schadelijk? Kan ik dan het best met conditioner ze eruit kammen?
Ellen
29 oktober 2015Graag toch even een bedenking.
Op onze school waren er tot vorig jaar zelden luizen. Sinds vorig jaar is er nu een nieuw gezin op school toegekomen. De kinderen brachten luizen mee naar de school. De kinderen worden amper behandeld en de besmetting blijft, steeds wisselende kinderen hebben te kampen met luizen.
Het CLB komt enkel controleren en vaststellen dat er nog luizen of neten zijn, wassen doen ze niet en mogen wij als school ook niet.
Triestig, vroeger kon dit wel. Nu niet meer. Jammer want het is telkens onze zorgjuf die de kleuters moet gaan controleren en ondertussen gaan onze zorguren verloren.
Vriendelijke groeten
Ellen
Ilke
10 december 2015wij hebben op school een speciaal luizenteam, de kriebelmama's. echt wel effecicient, misschien een idee voor op jullie school?
Jo De Wolf
12 september 2017Waar zit je dan met je privacy?
Niet alle controlerende mama's zullen al even discreet omgaan met het gebeuren.
Als directie heb je hier amper impact op.
Karolien
19 oktober 2017Wij hebben op de school van onze kinderen al jaren een kriebelteam. Alle kriebelouders tekenen een privacy-charter en engageren zich om zowel de privacy van de leerlingen als deze van het lerarenkorps te respecteren. Het was even wennen zowel voor de kriebelouders als voor de leerkrachten maar na 6 jaar kunnen we echt wel zeggen dat het werkt.
Houbrechts
11 januari 2018Welke privacy? Mijn dochtertje komt al sinds 1 september telkens ze naar de voor- en naschoolse opvang gaat steevast met volwassen hoofdluizen in haar haren thuis. De school deed de eerste 2 maanden amper iets (een briefje in haar klas i.p.v. in de hele school want ze haalt het in de opvang voor iedereen daar). Toen na de herfstvakantie de luizenplaag nog niet was ingedijkt werd ik door de school beschouwd als vervelend: ik vond het niet meer dan normaal dat de ouders van alle kinderen werden verwittigd, dat het CLB werd ingeschakeld enz. De verpleegster van het CLB was zeer belerend en schermde met nepargumenten en de privacy. Ze mocht omwille van de besmettingsrisico's (nog nooit gehoord van kokend water) en omwille van de privacy niet controleren met de luizenkam, enkel op zicht. Wat heeft dat met privacy te maken. Ik doe niet anders dan wassen, ontsmetten, controles van het hele gezin met de luizenkam, chemische shampoos gebruiken op haar kleuterhoofdje (lekker gezond). En ondertussen ziet men mij als dader i.p.v. slachtoffer. Mijn man werd gisteren door de juf aangesproken over het luizenprobleem van Yasmin terwijl er een tiental ouders rond hem stonden. Waar is de privacy gebleven. Nu willen ze ons les geven in luizenbestrijding. Geloof me, ik ben expert ondertussen. Er is ook zoiets als veilig naar school kunnen gaan. Iets wat mijn dochter nit meer kan
Nele
9 november 2015Hallo, ik ontdek hier net jullie reacties.
ook onze oudste heeft last van luizen. Onze behandeling bestaat er ook in om te behandelen met producten, lakens te wassen, jassen en mutsen apart te houden. kortom we houden ons aan het boekje ;-). Op de nat kam methode na. de luizen zijn er al uit en neten krijg ik er omwille van de fijne haren van mijn dochter met een kammetje niet uit. dus is dat neet per neet met mijn nagels. en dan nog eens behandelen enkele dagen nadien. en bijna dagelijks blijven controleren.
Ik moet zeggen dat we er steeds snel bij zijn. een luis gezien en we beginnen er weer aan. het frustrerende is echter dat zij dan twee weken luisvrij is en het dan gegarandeerd weer heeft zitten.
Tot twee weken geleden dacht ik ze brengt het gegarandeerd mee van school. Maar nu heeft ze het ineens midden in de vakantie waar ze op haar zus na met geen andere kinderen in contact komt.
Dus vraag ik me nu af of het dan toch "in huis" zit. Alleen kan ik dat niet echt goed geloven omdat zij de enige is in ons gezin die er last van heeft. De zus, mijn man en ik hebben het nooit. Onze jassen hangen samen, we knuffelen wel eens, de zussen onderling wisselen van verkleedkleding, maw kansen genoeg om het over te zetten en toch blijft het enkel bij de oudste.
Kan iemand mij beschrijven wat het verschil is tussen witte neten en grijze? mij is altijd verteld dat de witte neten eigenlijk de dode neten zijn, restanten eigenlijk. maar nu begin ik me af te vragen of dat toch niet nog levenden zijn die dan toch verder ontwikkelen. ik zie die witte dingen momenteel als de enige manier waarop het bij de oudste kan blijven duren.
Iemand nog andere suggesties om er toch vanaf te geraken? ik heb een periode wekelijks met producten gewassen maar dan wordt het zo broos en breekbaar. het is dan net stro...
Dus als iemand nog een suggestie heeft graag... wij zijn thuis een beetje einde raad momenteel...
groetjes, Nele
grande
18 november 2015mijn kind heeft ook luizen en jaa heel iriitant zegt ze
Michel
3 oktober 2016Beste allen,
hoe ziet een neet eruit. Bij het kammen van mijn zoon vinden we een paar luizen, maar ook veel "kleine bruine bolletjes met een fijn staartje (niet stukje haar) eraan: 1mm+1mm staart; (lijkt wat op een spermatozoïde). Deze bewegen niet en lijken eerder op bruine zaadjes of pollen van planten ? Als ik google op neten-luizen kom ik eerder op witte elipsvormige eitjes, bij "neten". Een luis is me duidelijk qua foto (beweegt en met pootjes met gekarteld lichaam). Hierbij een link: op de 2de foto zie je uitvergroot-in waterdruppels zo 2 van die bruine bolletjes zonder poten zitten tss de luizen... Zijn dit neten of iets anders ? Ik dacht dat neten wit waren en tegen de haren plakten ? mvg
Bianca
9 oktober 2016Toen mijn zoon 2 jaar geleden luizen kreeg, was ik genoodzaakt zijn haren af te scheren; hij is namelijk een 'métis' (papa is Afrikaans en ik ben blank), dus had hij heel lang en dik kroeshaar (wat al heel moeilijk te kammen is met veel conditioner en een gewone borstel 2x/week). Ondertussen is zijn haar gelukkig weer bijgegroeid, maar hou ik het korter, bang om nog eens zijn haar te moeten afscheren.
Kent iemand een methode die ook voor zo dik en lang kroeshaar werkt (luizenkam krijg je er echt niet door)?
emma
13 december 2016Ik weet niet precies hoe deze methode heet maar in amsterdam zitten er verschillende salons voor.
Het komt er op neer dat je met je hoofd in een een afgesloten hitte en droogte kap zit. Luizen en neten kunnen hier blijkbaar helemaal niet tegen:) heel handig voor mensen met extensies, dreads, of lastig kambaar haar...schijnt wel kostbaar te zijn, maar als je er dan van 1X vanaf bent.
Helena
31 januari 2017Ik ben de maatschappelijk werker op een school.
Wij als basisschool vinden deze bijlagen enorm praktisch voor onze ouders.
Hebben jullie ook soms een slovaakse, bulgaarse vertaling hiervan? Zoja, waar kan ik deze vinden?
Inge
4 juli 2017Hoi,
Wij zijn hier een luizelaag aan het aanpakken thuis.
Maar dan mijn probleem, hoe pak ik de luisjes aan die in de stoffen zetel zitten??
Ik heb er net een kleintje zien kruipen en ben natuurlijk helemaal niet meer op mijn gemak nu... ?
Gr,
Inge
Mieke Santermans
4 juli 2017Dag Inge. Lastig hè, zo'n plaag in huis. Je kan de kussens van de zetels apart leggen in de kelder, in de garage ... en minstens 48u niet gebruiken. Of vraag raad aan je huisarts of apotheker. Groeten, Mieke - redactie Klasse.
Renilde
1 oktober 2018Er is een fout bij de Turkse vertaling: de twee laatste bladzijden zijn helemaal geen Turks (Pools?).
Laat een reactie achter