Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Moet je als leraar zelf betalen voor schoolmateriaal?

  • 14 september 2016
  • 1 minuut lezen

Moet ik zelf de kosten betalen voor kopieën, knutselmateriaal en klasinrichting?

Eline M. – startende leraar

Je school moet zorgen voor het nodige didactische materiaal om als leraar je opdracht uit te voeren. Ze krijgt daarvoor een werkingsbudget.

Scholen beslissen zelf of ze met dat budget ook investeren in bijkomend didactisch materiaal, of eerder in bijvoorbeeld herstellingswerken of rationeel energieverbruik.

Extra onkosten die jij als leraar maakt voor materiaal krijg je alleen vergoed als je directeur jou op voorhand toestemming gaf om de aankoop te doen.

Materiaal dat je zelf aankoopt zonder vergoeding van de school is privébezit. Als je naar een andere school of met pensioen gaat, mag je het meenemen.


Wat met ICT-materiaal?

Alle scholen kregen in december 2021 een forfaitair bedrag van 510 euro per leraar om laptops te voorzien voor beroepsdoeleinden (cao XII). Je school kan uitzonderlijk toestaan dat je dat toestel ook privé gebruikt. Dan moet je op de fiscale fiche 281.10 ‘forfaitair voordeel van alle aard’ invullen en word je daarop belast.

Anne Siccard

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


M

Martin Boudry

21 september 2016

In principe moet een leraar geen schoolmateriaal betalen...
Ik gaf 20 jaar lang geschiedenis in het secundair onderwijs vooraleer directeur te worden. Ik heb in die 20 jaar een mooie bibliotheek van boeken en materialen aangelegd om mijn lessen op een aangename en didactische manier te kunnen geven. Ik heb dit allemaal zelf bekostigd, met veel plezier zelfs. Ik stelde mij daarbij geen vragen. Nu heb ik de indruk dat de nieuwe generatie lesgevers niet vanuit die visie meer werkt. Zij willen dat de werkgever, in casu de school, de materialen bekostigt en hen aanbiedt.
Ik heb er mijn bedenkingen bij... Ik ken ook nog veel leerkrachten die op vandaag materialen aankopen en daar geen probleem van maken, wat mij dan weer optimistisch maakt. Een gezonde mix van geestdrift en passie wellicht ? Als alles moet afgewogen worden op het apothekersweegschaaltje, zijn we wellicht niet goed bezig.
Onze school probeert in de mate van het mogelijke aan de wensen van de leerkrachten gevolg te geven, wat met steeds minder werkingsmiddelen, niet altijd gemakkelijk is.

Martin Boudry, directeur basisonderwijs

Reageren

Laat een reactie achter