Vlaanderen
Klasse.be
Klas op bezoek in KOERS. Museum van de Wielersport

Met je Lerarenkaart

Op klasbezoek in KOERS. Museum van de Wielersport in Roeselare

  • 24 maart 2022
  • 5 minuten lezen

Wat hebben Merckx, Boonen en de 9-jarige Rachel gemeen? Alle 3 zijn ze wereldkampioen. We zijn in KOERS. Museum van de Wielersport. De vierdejaars van Vrije Basisschool Gits Groeit volgen de rondleiding ‘Wereldkampioen’. Met spellen en raadsels leren ze over de fiets en de wielersport. “Rachelle is wereldkampioen!” zingt de klas na afloop. Boek jij straks ook een onvergetelijke klasuitstap?

Alle kleuren van de regenboog

“Vandaag dragen we allemaal een truitje!” Zo start gids Stefanie onze tour. Bij onze eerste stop, ‘De Fabriek’, zitten we aan 4 tafels. Op elke tafel ligt een houten bordje in de vorm van een truitje met telkens een andere kleur. “We zouden eerst met de fiets komen, maar blessures staken stokken in onze wielen”, zegt juf Vanessa. Ze helpt de gekwetste Thibault in zijn regenboogtruitje.

Maar wie wint deze trui nu? Julien roept enthousiast: “De wereldkampioen Julian Alaphilippe!”. Tom Boonen droeg ‘m ook. Hij werd wereldkampioen in 2005. “Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu!” juicht juf Vanessa. Dat is het startschot voor onze reis langs de wieler- en fietsgeschiedenis.

Jongen op een grote, oude fiets

Fietsen door immaterieel erfgoed

Wist je dat de fiets 200 jaar oud is? Elk groepje krijgt een afbeelding van een vreemde fiets. Een paar van die eerste fietsen staan hier ook in de zaal. In een grappig filmpje toont actrice Liesa Naert wanneer en hoe die fietsen werden bereden.

Als gids Stefanie daarna bijbehorende woordkaartjes uitdeelt, schiet iedereen uit de startblokken om de onderdelen en materialen op de kaartjes bij de juiste fiets te plaatsen.

Lisa demonstreert waarvoor de ijzeren steunen dienen op de ‘Michaux’, en Lena probeert als eerste op de ‘Hoge bi’ te kruipen. Dan is het de beurt aan de rest van de klas. Het wielererfgoed komt tot leven!


Op naar de ‘Service Cours’

In de aanpalende ruimte, de ‘Service Cours’, lopen we tussen wanden met moderne koersfietsen en fietsonderdelen. Elk kind krijgt er een kaartje met de naam of beschrijving van een fietsonderdeel. Dan gaan ze op zoek naar hun perfect match. Ketting, versnelling, tandwiel … Als iedereen zijn vriendje heeft gevonden, gaan ze aan de wand op zoek naar het onderdeel.

“Welk frame kan ik met 1 pink optillen?” vraagt Stefanie. Juliens vinger prikt in de lucht, hij houdt zijn adem in. “Je ziet wie de kenners zijn!” lacht juf Vanessa. Gids Stefanie stelt hem als controleur aan. Zo heeft iedereen de kans om te antwoorden. “Carbon”, klinkt het, Julien keurt goed. Win-win!

Meisje krijgt een trofee in Klas op bezoek in KOERS. Museum van de Wielersport

Zegevieren doe je zo

We vervolgen onze route langs tentoongestelde objecten, foto’s en filmpjes van de jong gestorven wereldkampioen Jempi Monseré. En we luisteren naar het lied ter ere van zijn overwinning. Vul de blinde gaten in de invultekst aan, klinkt de luisteropdracht. “Ideaal voor de nabespreking in de klas”, zegt juf Vanessa, die blij is met het boekje vol weetjes.

“En nu we het lied toch kennen, kunnen we het maar beter zingen ook”, glundert Stefanie. De laatste jarige van de klas, Rachelle, bestijgt het podium. Zij mag het echte zijden regenboogtruitje dragen, ontvangt een medaille, bloemen en een trofee. En iedereen zingt mee!


Museum, kazerne, hospitaal of trouwzaal?

Het verhaal van wereldkampioene Marianne Vos leidt ons naar de imposante centrale hal. Prachtige kleurrijke tegels, grote raampartijen, hoog plafond en sierlijke schouw. Dit gebouw deed ooit dienst als brandweerkazerne en nog langer geleden als oorlogshospitaal. Nu kunnen fietsfanaten er zelfs trouwen.

Boven ons hoofd sieren allerlei fietsen, zelfs de koersfiets van Eddy Merckx, het plafond. Welke fiets we kennen? “Die!” roepen de kinderen terwijl ze allemaal wijzen naar het plastic loopfietsje. Andere soorten en modellen ontdekken we in groepjes met een fiets memoryspel. 

Jongen kijkt naar oude wielertruitjes

Eddy Merckx bracht kleur in de koers

Dat wielrennen een kleurrijke sport is, hebben we aan Eddy Merckx te danken, zegt Stefanie. Op de zolderruimte worden gesigneerde truitjes, petten, draagtassen, drinkbussen en meer van bekende wielrenners tentoongesteld per kleur.

In ons boekje staat een zoekopdracht. Elk antwoord is een kleur. Die vormen in een kruiswoordraadsel een woord uit de koers. Per 2 crossen de leerlingen door de ruimte op jacht naar dat woord. Allemaal halen ze de finish!

Een trofee krijgen ze er niet voor. Hoewel hun teamwork de ’Kristallen Zweetdruppel’ voor beste ploegmaat zeker verdient! De uitgestalde trofeeën in de laatste ruimte blinken bijna even hard als de tevreden snoetjes van deze bende. Behaalt jouw klas ook de zege?

2 kinderen in KOERS. Museum van de Wielersport

Over KOERS. Museum van de Wielersport – Roeselare

Met je klas naar KOERS. Museum van de Wielersport? Reserveer meteen je klasbezoek.

Wij volgden de rondleiding ‘Wereldkampioen’ voor de 2de graad lager onderwijs. 5 Belgische wereldkampioenen vormen daarbij de rode draad door de geschiedenis van de koers, de fiets en de wielertradities.

  • KOERS. Museum van de Wielersport – Polenplein 15 – 8800 ROESELARE
  • 2 euro korting met je Lerarenkaart. Je betaalt 5 euro in plaats van 7 euro.
  • Er zijn lockers, een museumshop en KOERSkaffee met terras. 
  • Kies uit interactieve rondleidingen voor kleuter- en lagere scholen:
    • “Wielrenner-voor-één-dag” voor de 3de graad kleuter en 1ste graad lager onderwijs,
    • “Wereldkampioen” voor de 2de graad lager onderwijs,
    • “Roadbook”, een zelfstandige zoektocht voor de 3de graad lager onderwijs.
  • Klassen uit het secundair onderwijs volgen een bezoek met gids of vrij bezoek.
  • Rondleidingen duren 2 uur.
  • Gratis busvervoer met je klas via dynamoOPWEG.

Klara Tesseur

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren