Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Mag ik insuline toedienen aan een leerling met diabetes?

  • 30 augustus 2024
  • 2 minuten lezen

We trekken met de klas op meerdaagse uitstap. Een leerling met diabetes moet insuline krijgen maar kan die zelf nog niet inspuiten. De ouders vragen dat aan mij. Mag ik dit doen?

Lies – 3e leerjaar

Dat mag.

Je neemt dan de rol op van bekwame helper. Je bent geen verpleegkundige, maar in het kader van je beroep mag je toch één of meerdere verpleegkundige handelingen verrichten.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Je krijgt het zorgplan van de behandelende zorgverstrekker. Dat is een document waarin alle zorgdetails zijn opgenomen. Vaak verloopt dit via de ouders.
  • Je krijgt – als dat nodig is – van de zorgprofessional een opleiding of instructie om de handeling correct en veilig uit te voeren.
  • Je moet de medische informatie geheimhouden.

Welke taken mag je uitvoeren?

Een bekwame helper mag bepaalde verpleegkundige taken uitvoeren, zoals:

  • Insuline toedienen aan een persoon met diabetes
  • Een urinezak legen
  • Medicatie toedienen
  • Wonden verzorgen

Bekijk een overzicht van alle handelingen die bekwame helpers mogen stellen. Handelingen die behoren tot de ADL (activiteiten van het dagelijkse leven), zoals een neus spoelen of lichaamstemperatuur meten kan je uitvoeren zonder bekwame helper te zijn.

Ben je verplicht om de rol van bekwame helper op te nemen?

Nee. Je neemt dat engagement op als vrijwilliger. Je kan nooit verplicht worden bekwame helper te worden of te blijven. Misschien zie je bepaalde zorg niet zitten? Ga in gesprek met je team en de ouders, zo komen jullie er samen uit.

Wat als er iets fout loopt? Wie is aansprakelijk?

Je bent als bekwame helper verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de zorgen die je hebt aanvaard. De algemene regels rond burgerlijke aansprakelijkheid zijn van toepassing. Binnen het statuut van bekwame helper geniet je dus rechtszekerheid. Dit statuut is enkel van toepassing in België. Voor uitstappen naar het buitenland informeer je je over de wetgeving daar.

Lees alle info voor directies en leraren op de website van Onderwijs Vlaanderen.


Lotte Kerremans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter