Vlaanderen
Klasse.be

Actueel

Wat is nieuw op 1 september 2024?

  • 19 augustus 2024
  • 3 minuten lezen

Elk jaar zijn er op 1 september een aantal wijzigingen in de onderwijsregelgeving. Klasse selecteerde 10 highlights. Welke invloed hebben ze op jou als leraar, je school of je leerlingen? 


Wat verandert er voor jou als leraar?

Omstandigheidsverlof bij zwangerschapsverlies

Overkomt jou of je partner een zwangerschapsverlies? Vanaf 1 september 2024 hebben jij en je echtgenoot of samenwonende partner recht op 2 dagen omstandigheidsverlof als je een verklaring op eer aflegt.

Lesgeven met een buitenlands diploma

Behaalde je je diploma in het buitenland en wil je graag voor de klas staan? Je school kan je dan tijdelijk aanstellen en afwijken van de aanstellingsvoorwaarden wanneer je een geldige aanvraag voor de gelijkwaardigheid van je diploma indiende bij NARIC. Je ontvangt eerst een loon op basis van de laagste salarisschaal. Als NARIC je diploma erkent, worden je aanstelling en salaris aangepast. Erkent NARIC je diploma niet, eindigt je opdracht. Uitbetaalde salarissen moeten jij noch je school terugbetalen.


Wat verandert er voor je school?

Afzondering en fixatie in onderwijs krijgt wettelijk kader

De nieuwe regels rond afzondering en fixatie, 2 verregaande vrijheidsbeperkende maatregelen, leggen duidelijk en strikt vast hoe je ze binnen onderwijs toepast. De regels vertrekken vanuit de bescherming van de rechten van het kind. In uitzonderlijke situaties, als de leerling of zijn omgeving in gevaar is, en onder beperkte voorwaarden, kan afzondering of fixatie noodzakelijk zijn.

Integreer klasinformatie in je LeerID Schoolloket

Werkt je school met het administratieve pakket Informat of Broekx? Dan is het mogelijk om klasinformatie te integreren in het eigen LeerID Schoolloket: per klas kan je leerlingen filteren, applicaties toekennen en nieuwe of aangepaste LeerID-accounts groeperen. Zo kan je apps vlotter verdelen per klas en naar leerlingen.

Projecten, leidraden en onderzoek Kenniscentrum Leerpunt van start

Leerpunt financiert en ondersteunt begeleidingsprojecten om de brede basiszorg en verhoogde zorg te versterken in 180 scholen én implementatieprojecten om meer evidence-informed te werken in 30 scholen. De leidraden over differentiatie en hoge verwachtingen komen er in het najaar. In 2025 volgen leidraden over feedback en wetenschap in het secundair onderwijs en de resultaten van onderzoek over kennishiaten brede basiszorg en verhoogde zorg en effectiviteit van begeleidingsprojecten.

Secundair onderwijs en centra werken samen voor onthaal nieuwkomers

Scholen voor voltijds secundair onderwijs kunnen voor de organisatie van het onthaaljaar anderstalige nieuwkomers die minstens 16 jaar zijn, samenwerken met centra voor volwassenenonderwijs en/of basiseducatie. De afspraken liggen vast in een overeenkomst. De inschrijving, het uitwerken van het individueel traject, de programmatie, studiebekrachtiging en kwaliteitszorg liggen in handen van de secundaire school. Na onderhandeling met het lokale comité, kan de coördinerende school uren-leraar overdragen aan de centra.


Wat verandert er voor je leerlingen?

Nederlands-Vlaamse gebarentaal in de basisschool

Vanaf schooljaar 2025-2026 kunnen leerlingen les krijgen in en over Vlaamse gebarentaal en dovencultuur in de basisschool als je school daarvoor in 2024-2025 een taalafdeling opricht.

Onderwijs voor jongeren in voorzieningen 

Jongeren die wonen in een voorziening veilig verblijf of Vlaams detentiecentrum, hebben automatisch recht op tijdelijk onderwijs aan huis. De voorziening sluit een overeenkomst met een school voor minstens 1 schooljaar. Jongeren krijgen 4 uur per week les en voldoen zo aan de leerplicht.  

Bijzonder traject tegen ongekwalificeerde uitstroom bij jongeren

In uitzonderlijke gevallen kan een secundaire school een individueel traject organiseren op basis van de onderwijsbehoeften van de leerling vastgelegd door de klassenraad. Zo krijgen jongeren extra kansen om gekwalificeerd uit te stromen. Na het akkoord van het CLB en de instemming van de ouders van de leerling werkt de school een traject uit met een andere secundaire school of centrum voor volwassenonderwijs, een of meer verstrekkers van beroepsopleidingen voor volwassenen of een andere organisatie of bedrijf.

Aanpassing van toelatings- en overgangsvoorwaarden secundair onderwijs

Instromen in het eerste jaar van de tweede graad arbeidsmarktfinaliteit kan enkel na een gunstige beslissing van de klassenraad op basis van de leeftijd (15 jaar zijn op 31 december) van de leerling.

In de loop van het schooljaar van studierichting veranderen in het eerste jaar van de derde graad kan onder bepaalde voorwaarden:

  • van 1 september tot en met 15 oktober: veranderen kan zonder bijkomende voorwaarden;
  • van 16 oktober tot en met 15 januari: veranderen zonder bijkomende voorwaarden kan binnen hetzelfde studiedomein of binnen domeinoverschrijdende structuuronderdelen.

In alle andere gevallen is verandering alleen toegestaan op basis van een ernstige medische, psychische, sociale of onderwijskundige reden én op basis van een gunstige beslissing van de klassenraad gebaseerd op het advies van de klassenraad van het structuuronderdeel waaruit de leerling overstapt.  


Vind alle nieuwe maatregelen per onderwijsniveau op Onderwijs Vlaanderen. Je vindt er ook een handig overzicht in pdf-formaat.

Rebecca De Clerc

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter