Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Mag ik de school verlaten tijdens mijn springuur?

  • 16 oktober 2024
  • 1 minuut lezen

Ik geef Nederlands in de 2e graad secundair onderwijs. Tijdens een springuur wil ik de schoolverlaten voor een snelle boodschap of een afspraak bij de dokter. Mag dat? 

Anissa – leraar Nederlands

Dat hangt ervan af.

Als je de school wil verlaten tijdens een springuur en dan geen instellingsgebonden opdrachten hoort uit te voeren, mag je de school verlaten.  

De directeur bezorgt een overzicht van de verdeling van alle instellingsgebonden opdrachten, dat onderhandeld is binnen het lokaal comité, op schoolniveau aan alle personeelsleden.  

Het gaat bijvoorbeeld over verantwoordelijkheden opnemen die het les- of klasgebeuren overschrijden (vakverantwoordelijke, culturele of andere activiteiten organiseren, klassendirectie …), een andere specifieke rol of opdracht opnemen (onthaal nieuwe leerlingen, mentorschap, coördinatiefunctie …), een afwezige leraar vervangen en aanvullend toezicht houden, de school vertegenwoordigen in schoolexterne organen (bijvoorbeeld bij de koepelorganisatie). Die taken worden eerlijk en volgens bepaalde richtlijnen over alle personeelsleden verdeeld. 

Als je tijdens een springuur de school wil verlaten, raadpleeg ook je arbeidsreglement waarin eventueel bijkomende afspraken staan over de dagen waarop de school je voltijds op school verwacht, bijvoorbeeld om te werken aan lesvoorbereidingen of om verbeterwerk te doen. In dat geval zijn er uiteraard ook extra afspraken nodig over de faciliteiten om dat mogelijk te maken. 


Lees meer informatie over de prestatieregeling in secundair onderwijs.

Rebecca De Clerc

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter