Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

4 manieren om als vastbenoemde van school te veranderen

  • 17 april 2017
  • 4 minuten lezen

Ik ben vastbenoemd in een basisschool in mijn buurt. Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging en wil mijn kans wagen in een andere school. Moet ik dan mijn vaste benoeming opgeven?

Hille – leraar tweede leerjaar

Een vaste benoeming krijg je van je schoolbestuur, dat je toewijst aan een van haar scholen (affectatie). Je vaste benoeming geldt enkel binnen je eigen schoolbestuur. Naar een andere school overstappen én vastbenoemd blijven, kan op verschillende manieren.

1. Nieuwe affectatie

Je schoolbestuur kan je toewijzen aan een van haar andere scholen. Dat is een nieuwe affectatie. In het gesubsidieerd officieel onderwijs kan dat ook zonder je akkoord. Een toewijzing aan een school binnen dezelfde scholengemeenschap, maar van een ander schoolbestuur, kan enkel via mutatie, verlof TAO of AVP (zie verder).

Een nieuwe affectatie kan alleen binnen het ambt waarin je benoemd bent én als er in de andere school een betrekking vacant is. In het basisonderwijs is, met je akkoord, een affectatie mogelijk naar het ambt van onderwijzer of kleuteronderwijzer vanuit een ander wervingsambt, als je een vereist diploma hebt voor het nieuwe ambt.

In het basis- en secundair onderwijs is, met je akkoord, een affectatie mogelijk vanuit een wervingsambt in het buitengewoon basis- of secundair onderwijs naar een wervingsambt in het gewoon basisonderwijs of buitengewoon secundair onderwijs, als je een vereist bekwaamheidsbewijs hebt voor dat ambt.


2. Mutatie

Je vaste benoeming behouden in een school buiten je schoolbestuur – en ook in een ander net – kan via een mutatie, als de nieuwe school akkoord gaat. Je neemt dan ontslag bij je huidige schoolbestuur en krijgt je vaste benoeming en affectie van het nieuwe schoolbestuur. Mutatie is geen recht en wordt niet vlug toegepast.

Een mutatie kan alleen binnen het ambt waarin je benoemd bent én als er in de andere school een betrekking vacant is. In het basisonderwijs is een mutatie ook mogelijk naar het ambt van onderwijzer of kleuteronderwijzer vanuit een ander wervingsambt, als je een vereist diploma hebt voor het nieuwe ambt.

In het basis- en secundair onderwijs is een mutatie mogelijk vanuit een wervingsambt in het buitengewoon basis- of secundair onderwijs naar een wervingsambt in het gewoon basisonderwijs of buitengewoon secundair onderwijs, als je een vereist bekwaamheidsbewijs hebt voor dat ambt.


3. Tijdelijk andere opdracht

Als je een job vindt in een school buiten je schoolbestuur, kan je verlof tijdelijk andere opdracht (TAO) aanvragen. Je blijft wel titularis van de betrekking waarin je vastbenoemd bent. In de andere school werk je als tijdelijk personeelslid, maar je wordt wel verder betaald als vastbenoemde aan het salaris van je werkelijke opdracht (+ evt. toelage). Als je een verlof TAO neemt naar het hoger onderwijs of naar de inspectie, word je volledig als tijdelijke bezoldigd.

Ook bij ziekte, arbeidsongeval of bevallingsverlof word je als vastbenoemde beschouwd. Als je een verlof TAO neemt naar het hoger onderwijs of naar de inspectie, word je voor alle aspecten als tijdelijke beschouwd.

Het verlof TAO is onbeperkt in de tijd, maar is geen recht. Als je via een verlof TAO 360 dagen dienstanciënniteit hebt opgebouwd in het ambt waarin je tijdelijk de opdracht uitoefent, kan je je op het ogenblik van de jaarlijkse vacantverklaring kandidaat stellen voor een vaste benoeming. Zodra je vast benoemd bent in je nieuwe school, neem je ontslag in je vorige school en vervalt daar je vaste benoeming.


4. Afwezigheid wegens verminderde prestaties

Als je een job vindt in een school buiten je schoolbestuur, kan je ook een afwezigheid wegens verminderde prestaties (AVP) of ‘verlof zonder wedde’ aanvragen. AVP is net als TAO een gunst en geen recht. Je kan daarvoor kiezen omdat jouw schoolbestuur het verlof TAO maar voor een beperkt aantal jaren toestaat, of omdat je liever niet aangeeft dat je elders aan de slag wil.

Tijdens je afwezigheid werk je als tijdelijk personeelslid in de andere school. Voor je loon en bij ziekte, arbeidsongeval of bevallingsverlof word je eveneens als tijdelijke beschouwd. AVP kan je voor maximaal 5 jaar nemen. Hou er rekening mee dat je na 5 jaar een keuze moet maken en dat je je AVP dan niet meer voor andere redenen kan gebruiken.

Als je via AVP een andere job in onderwijs opneemt, bouw je in die job dienstanciënniteit op die in aanmerking komt voor het recht op TADD. Je kan dit recht op TADD dan inroepen en zodra je TADD aangesteld bent, kan je je op het ogenblik van de jaarlijkse vacantverklaring kandidaat stellen voor een vaste benoeming. Ben je vast benoemd in je nieuwe school, neem je ontslag in je vorige school en vervalt daar je vaste benoeming.

Meer informatie over de vaste benoeming op Onderwijs.vlaanderen.be

Anne Siccard

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


r

ruth

20 april 2017

Wanneer je vastbenoemd bent in het buitengewoon onderwijs en je wilt de stap zetten naar het gewoon onderwijs (zelfs) BINNEN eenzelfde scholengemeenschap, moet je ook vanaf nul beginnen...Je moet er echt 200% van overtuigd zijn om deze stap te zetten : een paar uurtje op de ene school, een paar op een andere,...wat uren zorgen, een vervanging van 4/5,...alles kan...en dit jaren aan een stuk. en dat met een vaste benoeming van 24 jaar ! Niet echt de stimulans voor mensen uit het buitengewoon onderwijs om de stap te zetten...ondanks de expertise die ze meebrengen (denk aan het M-decreet). Zeer jammer en ontmoedigend !

Reageren
O

Onzekere vastbenoemde

24 april 2017

Ook ik merk dat het in de praktijk totaal niet evident is.
De bedoeling was om na mijn studies gezellig in mijn eigen buurt te kunnen werken.
Dat lukte het eerste jaar: halftijds en tot de kerstvakantie.
Ik kon het gelukkig combineren met een andere school, op verdere afstand.
Steeds ben ik blijven solliciteren in de buurt, maar de plaatsen zijn beperkt en binnen de scholengemeenschap moeten de leerkrachten vaak opgevangen worden door andere scholen.
Ik kreeg enkele aanbiedingen in mijn buurt: vervanging zwangerschapsverlof, inval ziekte,.. nooit voor lange tijd.
Ondertussen loopt je privéleven verder en heb je zekerheid van inkomsten nodig. Je koopt een huis, krijgt kindjes,.. . Een voltijdse job voor een heel schooljaar, wat verder van huis, neemt op de duur de bovenhand.

Ondertussen ben ik vastbenoemd, in een school niet in mijn buurt.
Ik blijf solliciteren in de buurt, heb goede referenties, maar probeer als vastbenoemde maar eens ergens binnen te geraken.
Ook mijn eigen schoolbestuur zegt: 'het wordt moeilijk, zoek zelf maar verder want we kunnen je niet echt helpen'.
Ik weet niet of het ooit lukt, maar ik besef dat ook ik waarschijnlijk niet meteen een voltijdse job zal kunnen verkrijgen en weer van nul zal moeten beginnen.
Hopelijk zal dit toch meer rust geven, dan elke dag veel te veel kilometers te moeten afleggen om in een school te kunnen werken. Hoop doet leven en dromen mag?!

Reageren
L

L.

31 mei 2019

Hey Ruth,

Ik worstel ook met dit dilemma.
Heb er ook toen ik studeerde van gedroomd om in eigen regio te werken en intussen al 5 jaar verder van huis aan de slag in zelfde scholengemeenschap. Voel me zo ondankbaar als ik nu zou zeggen "ik ben weg". Opnieuw beginnen van nul, als nieuwkomer zonder zekerheid naar de toekomst toe. Maar het zou o zoveel praktischer zijn. Lig hier echt van wakker.

Groetjes,
L.

Reageren
E

Ex-vastbenoemde

8 december 2018

Na verschillende opties te hebben ‘aangevraagd’ werd alles afgekeurd en gaf ik mijn ‘gouden kooi’ op. Wel jammer als je beseft dat gelukkige leerkrachten zoveel meer voor leerlingen kunnen betekenen.
Ik ging opnieuw studeren en startte op mijn 34ste van vooraf aan opnieuw: 4/5 des opvullen, lerarenplatform, AN-uren, zorguren,....
ondanks alles heb ik nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Mijn zin om voor de klas te staan kreeg een boost!

Reageren
K

Kris

24 januari 2020

Ook ik wil aan de slag bij een school meer in de buurt. Van onze inrichtende macht krijgen we nooit toestemming om een TAO te nemen. Bij collega's in andere scholen hoor je dan dat dit bij hen wel vlot kan. Zelfs schoolsecretariaten fronsen de wenkbrauwen waarom ze dit niet toestaan! Kan dit zomaar?

Reageren
S

Sabine

31 maart 2020

Vaste benoeming is een vergiftigd geschenk!
Ik zou na 25 jaar in het gewoon lager onderwijs zó graag naar het Buitengewoon Onderwijs gaan. Een tijdje geleden heb ik via TAO gedurende een schooljaar interims gedaan in het BuO. Dit was mijn passie maar ik heb het opgegeven omdat je als vastbenoemde geen enkele toekomst hebt in een andere school. Tijdelijken gaan altijd voor omdat ze al uren opgebouwd hebben. Je zou dan na 25 jaar dienst terug helemaal beneden aan de ladder moeten beginnen. Nu met het lerarenplatform is het nog nadeliger voor vastbenoemden. Alle interims gaan nu naar leerkrachten van het platform omdat die een heel jaar betaald worden en dus zoveel mogelijk aan 't werk moeten zijn. Als vastbenoemde zit je helemaal vast. Je wordt verplicht om 40 jaar hetzelfde te doen. Heel frustrerend is dat!

Reageren
L

Lyke

5 maart 2021

Ik zit in precies hetzelfde schuitje. Ondertussen doet de school waar ik vastbenoemd ben ook nog eens moeilijk.

Reageren
L

Laura Farber

13 september 2020

Ikzelf werkte 4jaar op een school en had 3 benoemingsuren. Dit jaar heb ik voor een andere school gekozen owv betere uren/werkzekerheid. Deze job ligt me helaas niet en neig terug te gaan naar mijn vorige school als daar terug uren vrijkomen. Heb ik dan mijn 3 benoemingsuren nog?

Reageren
M

Mieke Santermans

16 september 2020

Dag Laura,
Of je je uren nog hebt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Dat check je dus best bij het schoolsecretariaat.
Vriendelijke groeten,
Mieke van Klasse

Reageren
G

G.

19 augustus 2022

Zeer interessant artikel dit. Ik zit momenteel ook met dit probleem. 18/21 benoemd maar zou nu op 1 september kunnen starten in een school dichter bij huis. Maandag heb ik een gesprek met mijn directie. Bij de personeelsdienst polste ik al eens en die vertelden me al dat ze me op dit moment geen TAO of AVP zullen toestaan. Is AVP dan ook iets dat directie en schoolbestuur kunnen weigeren? Dus dan blijft er als enige optie open, mijn vaste benoeming onmiddellijk opgeven en terug van 0 beginnen… wat een systeem toch…

Reageren
A

Anne Siccard

30 augustus 2022

Beste,

Afwezigheid voor verminderde prestaties (AVP) is inderdaad een gunst en kan geweigerd worden door het schoolbestuur.

vriendelijke groeten,
Anne van Klasse

Reageren
K

Katty

17 oktober 2022

Ik ben al 24 jaar benoemd in het vrij onderwijs en wil nu de stap zetten naar het stedlijk onderwijs. Van kleuterjuf naar leerkracht ncz.
Wat is het beste dan tao of avp?

Mvg, Katty.

Reageren
A

Anne Siccard

25 oktober 2022

Dag Katty,
Als je school TAO toestaat is dat veiliger, aangezien je op ieder ogenblik kan terugkeren naar je oorspronkelijke school en betrekking. Stel dat de titularis onverwacht vroeger terugkeert en je TAO-opdracht vroeger eindigt, dan keer je automatisch terug naar je oorspronkelijke betrekking. Bij AVP moet het bestuur akkoord gaan om het verlof vervroegd stop te zetten. Aangezien AVP onbetaald is, kan dit voor onaangename gevolgen zorgen.
Vriendelijke groeten,
Anne van Klasse

Reageren

Laat een reactie achter