Vlaanderen
Klasse.be

Duiding

Foto’s van je leerlingen online zetten: doe jij het goed?

  • 29 mei 2018
  • 4 minuten lezen

Foto’s van je leerlingen online delen. Het is bijna een alledaagse gebeurtenis, óók op de persoonlijke socialemediaprofielen van leraren. Maar hou jij rekening met ‘de regeltjes’ die daaraan verbonden zijn? Check het aan de hand van deze 5 stellingen.

1. Wij plaatsen foto’s en video’s met leerlingen op de website of Facebook-pagina van onze school.

Ja.

Tof! Veel ouders en leerlingen zullen dat zeker appreciëren. Voor gezinnen die geen Facebook-profiel of zelfs geen internet hebben zijn er alternatieven: schoolblogs, papieren schoolkrantjes of een fotomuur tijdens schoolevenementen.

Nee.

Het is niet slecht om stil te staan bij de voordelen van een socialemedia-account. Via het web bereik je veel mensen tegelijk. Daarnaast is het ook een laagdrempelige manier om de ouders meer te betrekken bij de school. Door beelden te delen, laat je blijken dat je trots bent op je school.


2. De ouders gaan akkoord dat we foto’s van leerlingen digitaal verspreiden.

Ja.

Super! Jouw school gaat hier volledig correct mee om en respecteert het portretrecht van de leerlingen.

Nee.

Hiermee pleeg je inbreuk op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In België heeft iedereen portretrecht. Dat wil zeggen dat je foto’s niet mag publiceren, zonder dat de afgebeelde persoon daarvoor de toestemming geeft. Bij minderjarigen doet een van de ouders dat.

Waarschijnlijk zullen de meeste ouders er zich niet aan storen wanneer je beelden van hun kind online zet. Toch is het goed om minstens in een online disclaimer te vermelden dat ouders altijd kunnen vragen om er één of meerdere te verwijderen.

Daarnaast is het verstandig om in het begin van het schooljaar een brief met de leerlingen mee te geven om door de ouders te laten ondertekenen. Daarbij stemmen ze toe dat er tijdens schoolactiviteiten beeldmateriaal van hun kinderen wordt gemaakt. Ze moeten in principe ook afzonderlijk toestemming geven om foto’s of video’s waarin hun kind voorkomt, te publiceren op de website of het socialemedia-account van de school. Zo’n schriftelijke toestemming voldoet aan de juridische normen en voorkomt misverstanden.

Wanneer je beelden van leerlingen verspreidt zonder toestemming van de ouders, kunnen zij daarvoor een klacht indienen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit of bij de politie. In theorie kan dat leiden tot een gerechtelijke procedure, maar meestal komt het nooit zover. De AVG voorziet wel boetes wanneer iemands portretrecht niet wordt gerespecteerd. Je doet er dus goed aan om in te gaan op een klacht van een leerling door de foto zo snel mogelijk te verwijderen.


3. Ik deel al eens een selfie met, of een foto van 1 of 2 leerlingen op mijn eigen sociale mediaprofiel.

Ja.

Dat doe je beter niet meer. Er is een groot verschil tussen een groepsfoto van de klas en een foto waar slechts enkele kinderen op staan. Zulke foto’s verwachten ouders al helemaal niet te zien op socialemediakanalen van leraren. Daar komt nog eens bij dat je als leraar elke leerling gelijk moet behandelen. Dus ook al is het jouw bedoeling niet, dit zou kunnen gezien worden als het ‘favoriseren’ van leerlingen.

Nee.

Ideaal! Want hoewel dit leuk kan lijken, kan het heel wat gedoe met zich meebrengen. Ontevreden ouders, boetes wegens een inbreuk op de privacywet en zelfs gerechtelijke procedures.


4. Ik plaats soms groepsfoto’s van mijn klas op mijn eigen socialemedia-account.

Ja.

Begrijpelijk, want veel leraren zijn natuurlijk trots op hun job én op hun leerlingen! Maar let op met wat je deelt. Ook al hebben ouders toestemming gegeven voor het verspreiden van beelden van hun kind, weinigen zullen verwachten dat die ook op de privéprofielen van de leraren kunnen verschijnen. Je bent daarvoor zelf verantwoordelijk. De school is niet meer aansprakelijk – tenzij ze ook daar weer uitdrukkelijk toestemming heeft gevraagd. Ook kan je als leraar niet zomaar beelden overnemen van de schoolwebsite en ze binnen je eigen sociale netwerk gaan delen. Daarom is het aangeraden om als school de foto’s te beveiligen. Wanneer je daarvoor de technische middelen niet hebt, kan het een oplossing zijn om de foto’s enkel te delen via een besloten groep.

Nee.

Prima. Dan kan je ook niets verkeerds doen.


5. Wij gebruiken foto’s ook om reclame te maken voor evenementen, en hebben daarvoor toestemming.

Ja.

Geweldig! Doen jullie goed!

Nee.

Als je de beelden wil gebruiken in promomateriaal, moet je ook daarvoor vooraf de toestemming krijgen van de ouders. Tip: je kan alle kanalen waarin jouw school foto’s van leerlingen verspreidt, vermelden in de brief aan het begin van het schooljaar.

Meer informatie over online privacy, kan je terugvinden op, ‘ik beslis’, de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit voor jongeren, ouders en leraren. Je vindt er ook interessant lesmateriaal over het onderwerp, dat je in de klas kan gebruiken.


Klasse werkte voor dit artikel samen Caroline De Geest, woordvoerder van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Amina Laribi

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter