Vlaanderen
Klasse.be

Faalangst

Buikpijn, zweten, onderpresteren bij een toets: hoe vang je de signalen van leerlingen met faalangst op? En wat doe je eraan? Dat lees je in dit dossier.

Illustratie over uitstelgedrag in de klas
Specialist

Uitstelgedrag in de klas: hoe pak je dat aan?

CLB-psycholoog Kris Van Den Bossche ontrafelt het mechanisme achter problematisch uitstelgedrag. En hoe kan je dat samen aanpakken?

Specialist

Wat angstige leerlingen in je klas nodig hebben

Hoe zorg je ervoor dat angstige leerlingen in je klas geen angststoornis krijgen? Werk aan deze 7 basisbehoeften.

perfectionisme faalangst leerlingen
Duiding

“Perfectionisme bij leerlingen is een sluipmoordenaar”

Op school kan je perfectionisme bij leerlingen tegengaan door aan zelfvalidatie te werken. Faalangst-expert Ard Nieuwenbroek geeft tips.

Leraar Robin De Palmenaer over stress in de klas
Zo doen zij het

“Wie constant op de teentoppen loopt, krijgt kramp”

Zonder ongezonde stress gaat de leerstof er beter in, ondervond leraar Robin. Met praatrondes, een magische stoel en de Piet Huysentruyt-techniek bouwt hij een stevige antistressmuur.

Helpende gedachten: Positieve gedachteslinger
Klik & Print

De positieve gedachteslinger

"Ik kan dat niet", "Niemand vindt mij fijn", "Ik ben de domste". Deze positieve gedachteslinger helpt je klas om anders te denken.

Klik en Print Taakplanner
Klik & Print

Taakplanner voor tieners met faalangst

Leerlingen die in paniek schieten als je een taak opgeeft? Print de taakplanner en leer hen in 3 stappen zelfstandig en realistisch plannen.

portret Damiaan Denys
Video

Waarom angst nodig is om te leren

"Angst hoeft niet iets negatiefs te zijn”, zegt hoogleraar Damiaan Denys (UVA). Hoe leer je leerlingen niet bang te zijn voor angst?

Portret Naïma Van Den Broeck - oprichter huiswerkklas
Zo doen zij het

Zelfvertrouwen kweken in de huiswerkklas

Het geheime ingrediënt van de huiswerkklas van leraar Naïma? Dat is een op groei gerichte kijk op leren, een 'growth mindset': leerlingen bewust maken van hoe ze leren en hoe hoe je je brein kan trainen. Zeggen: "ik kan dat nog niet" in plaats van "ik kan dat niet". En dat werkt.

spiekbriefje ligt op een tafel
Klik & Print

Spiekbriefje voor meer zelfvertrouwen bij toetsen en examens

Heeft een kind last van faalangst? Of gewoon een oppepper nodig vlak voor een toets of examen? Stop hem of haar dan dit spiekbriefje toe. Ideaal om het zelfvertrouwen een flinke boost te geven.

Jongen met faalangst
Gesprekstips

Hoe pak je faalangst aan?

Examens of toetsen, in elke klas zijn er leerlingen die dan lijden onder faalangst of minder presteren dan ze kunnen. Een coachend gesprek kan helpen. Vergeet ook de ouders niet. Zij zijn soms medeoorzaak van faalangst.

Meisje met faalangst in de klas
Tips

Voorkom faalangst in je klas: 11 tips

Faalangst voorkomen. Niet gemakkelijk in een prestatiegerichte maatschappij. Toch kan je er als leraar voor zorgen dat leerlingen minder snel bang zijn voor een toets of om fouten te maken.

Andere thema's binnen Leer­lingen­begeleiding