Vlaanderen
Klasse.be

Seksualiteit en gender

Relationele vorming, vragen rond gender en hoe je het thema seksualiteit bespreekbaar maakt in de klas. Leraren en leerlingen getuigen, specialisten duiden.

Verhaal

“Vrouwenbesnijdenis? Toch niet op onze school?”

Meer dan 12.000 meisjes in België lopen het risico op vrouwelijke genitale verminking. Ver van mijn bed? Tot het een realiteit wordt in je school.

Kaj Poelman en Els Verbeelen van Kliq
Specialist

“Als school mag je zoekend zijn in LGBTQI+” 

LGBTQI+ op school. Hoe zorg je ervoor dat dit geen dode letters zijn op je school? Kliq-experten Kaj Poelman en Els Verbeelen geven inzichten en tips voor de praktijk.

Leerlingen met smartphone in schoolgang
Video

LGBTQI+: “Bij ons op school is iedereen anders, dat is de norm”

Het LGBTQI+-beleid van GO! atheneum Erasmus is er 1tje zonder toeters en bellen. 'Maar wel met veel - soms onzichtbare - inspanningen', vertelt leerlingenbegeleider Pieter-Jan.

Liesbeth Van Beersel, zorgcoördinator, speelt met samen met haar klas met poppen en blokken
Zo doen zij het

“Ook als basisschool kan je LGBTQI+-inclusief proberen te zijn”

De Stadsmus wordt stap voor stap een LGBTQI+-inclusieve basisschool. Ontdek hoe zij gender- en seksuele diversiteit aanpakken.

Wannes Magits, Sensoa
Duiding

Seks en relaties: “Praat niet alleen over de biologische kant”

Relationele en seksuele vorming (RSV) zit stevig verankerd in de nieuwe eindtermen, maar scholen brengen het vaak nog te technisch, duidt Wannes Magits van Sensoa: “Je kan pas ‘nee’ zeggen tegen een opdringerig lief, als je goed weet wat je zelf wil.”

transgender transwet op school
Schooltips

Zo voelen trans jongeren zich welkom op school

Hoe ga je als school om met trans jongeren? Welke naam of toilet gebruik je? Met goede afspraken hou je het leefbaar voor iedereen.

Myriam Halimi van RoSa genderbewust lesgeven
Specialist

Genderbewust lesgeven: goed voor alle leerlingen

“Genderbewust lesgeven doe je voor álle leerlingen, want iedereen krijgt te maken met stereotypen”, zegt Myriam Halimi. Hoe pak je dat aan?

Meisje leest boek
Doe het zelf

Is jouw boekenhoek al LGBTQI+- en genderproof? Verrijk je aanbod met deze tips

Veel kinderboeken staan bol van de genderstereotypen. Met deze boekentips wordt je klasbib er eentje waar elke leerling zich in herkent.

leraar Maxim De Rouck en leerlingen Lotte en Amélie
Zo doen zij het

“Coming-out kan alleen in een veilig schoolklimaat”

Hoe op de secundaire school LGBTQI+-inclusief zijn? In Don Bosco Haacht werken ze mét de leerlingen aan een veilig schoolklimaat waar iedereen zichzelf kan zijn.

Praten over seks in de klas: icoontjes
Gesprekstips

Seks: hoe praat je erover in de klas?

Hoe praat je in de klas over seks en maak je van lessen relationele en seksuele vorming een succes? Sarah Van Laerhoven (Pimento) geeft 10 tips.

Portret Els Consuerga
Specialist

Waarom leraren strenger zijn voor jongens

Genderspecialist Els Consuegra stelde vast dat leraren strenger zijn voor jongens dan voor meisjes. "Er zitten keiharde stereotypen in ons hoofd."

twee tieners kussen
Duiding

Hoe ontwikkelt een kind zich seksueel?

Soms vraag je je af of het gedrag van je leerlingen normaal is. Seksuoloog Svenja Vergauwen van Jong & Van Zin vzw gidst je door de seksuele ontwikkeling van kinderen. Die begint al bij de geboorte.

transgender Yordan
Video

Transgender op school: “Hier waren we niet op voorbereid”

"Ze noemden mij vies", getuigt transgenderjongere Yordan. Hoe begeleid je transgenderleerlingen op school? Verhalen en tips uit de praktijk.

Kleuters kussen
Duiding

Ongewenste intimiteiten in de klas: wat doe je?

Kleuters die elkaar betasten. Leerlingen die onder toiletdeuren kijken. Normaal gedrag of niet? Het vlaggensysteem helpt je inschatten wat normaal is en wat je doet als seksueel gedrag over de schreef gaat.

Andere thema's binnen Leer­lingen­begeleiding